NAŠA TEMA: Šta nude škole stranih jezika u Novom Sadu

NAŠA TEMA: Šta nude škole stranih jezika u Novom Sadu

Znati dva ili najmanje jedan strani jezik danas više nije luksuz već potreba, ukoliko želite da radite neki iole pristojniji posao i napredujete u karijeri. Međutim, iako je naš obrazovni sistem uvrstio U nastavu dva strana jezika već u osnovnoj školi, retko kome pođe za rukom da ih nauči tokom redovnog školovanja, već mora da, u sopstvenoj režiji i privatnim školama, stekne potrebne diplome.

Neretko se novosadski roditelji odlučuju da decu već u ranom uzrastu od 6-7 godina upišu u školu engleskog jezika,  a  poslednjih godina je primetan i trend upisivanja škole Helen Doron i sličnih koje nude kurseve za decu od dve godine.

Škole stranih jezika u Novom Sadu imaju polaznike svih životnih doba, a mi smo istražili specifičnosti, cene kurseva i učinkovitost.

 


Jedna od škola koja ima najbolje preporuke i najdužu tradiciju jeste Lingua. Ova škola organizuje redovne i ubrzane kurseve svih nivoa engleskog, nemačkog, italijanskog, francuskog i drugih jezika. Naša sugrađanka Olja, asistentkinja na jednom novosadskom fakultetu, koja je u ovoj školi prošle godine pohađala kurs engleskog, kaže da je zadovoljna nastavom. Petrova deca takođe idu u ovu školu i on ističe da ne planira da je promeni, prvenstveno zbog dobrih rezultata, ali i lokacije.

Škola Manhattan jeste jedna od najpopularnijih u gradu. Ono što je zanimljivo jeste podatak da ova škola, pored redovnih kurseva traženih svetskih jezika, organizuje i kurseve grčkog, švedskog, albanskog, kineskog, arapskog, hebrejskog i mnogih drugih. Razgovarali smo sa Miroslavom, glavnim menadžerom, koji je istakao da se traže redovni kursevi popularnih jezika, kao i da su do nedavno bili popularni i kursevi švedskog i norveškog, ali da u ovom semestru nemaju polaznike. Jedan od razloga za odustajanje jeste težina ovih jezika, koji nam nisu bliski, kao i nemotivisanost kandidata koji, kako kaže, smatraju da će lako naučiti jezik ako upišu kurs. To, naravno, nije tačno jer je potreban predan i pre svega, samostalan rad kako bi se jezik usvojio. Još jedan od razloga zašto nema prolaznika, a često ima interesovanja, jeste deficit profesora švedskog i norveškog kako u ovoj, tako i u mnogim školama u Novom Sadu.




Jedna od novijih škola stranih jezika koja ima dobre preporuke jeste Happy spot. Iako mnoge škole nude ubrzane kurseve, u praksi to ide malo sporije, jer nakon prijave polaznici čekaju da se prijavi još zainteresovanih i da se formira grupa. To često ume da se oduži i na nekoliko meseci i o tome su naši sugrađani često diskutovali na forumima. U ovoj školi to nije problem, jer su, kažu, uspeli da čekanje svedu na minimum. Naime, politika škole je da ne čekaju formiranje grupe od 5 do 7 polaznika, već nakon prijave 2-3 polaznika organizuju nastavu. Zbog toga se javlja veliki broj ljudi koji žele da za tri meseca polože jedan nivo. Milena koja pohađa kurs A2 tvrdi da je zadovoljna profesorkom, cenom i organizacijom kursa jer ima nastavu četiri puta nedeljno i očekuje da će do aprila, ovim tempom, preći nivoe do C1.

Spark je edukativni centar za učenje engleskog jezika. Ono što je interesantno kod ove škole, jeste da ona prati osnovnoškolski i srednjoškolski program i nudi pomoć pri učenju, dok većina škola stranih jezika radi po Kembridžovom programu. Roditelji su oduševljeni ovim kursevima, a Ivan, koji je imao problema sa ocenom u školi, tvrdi da su mu pripremni časovi pomogli da razjasni nedoumice, kao i da poveća ocenu na prošlom kontrolnom za jednu više.




Škola Wir Liebe Kinder na prvom mestu nudi redovne i ubrzane kurseve engleskog, nemačkog i ruskog jezika, a u ponudi su i francuski, španski i mađarski za decu i odrasle. Ono što je zanimljivo jeste kurs nemačkog jezika namenjen zdravstvenim radnicima. Kurs je prilagođen medicinarima i ono što je neobično i interesantno jeste da vlasnica škole Melanija, koja je i sama dugi niz godina živela i radila u Nemačkoj, nudi posao u ovoj državi za prvih deset polaznika koji završe odgovarajući nivo kursa. Novosađanka Zorica, koja pohađa početni kurs nemačkog jezika, istakla je da je veoma zadovoljna školom, kao i inventivnim pristupom nastavi.

Još jedna škola sa odličnim preporukama jeste Soho škola stranih jezika, koja postoji od 2005. godine. Organizuju kurseve nemačkog, engleskog, španskog i drugih stranih jezika na svim nivoima. Na njihovom sajtu se možete informisati o cenama kurseva, a ono što je dobro, jeste da postoji onlajn test za procenu znanja koji vam pomaže da saznate koji ste nivo. Naša sugrađanka Mira kaže da su je ubrzo nakon rešavanja testa pozvali i pitali za dinamiku i termin u kom bi htela da pohađa nastavu. Pošto je imala specifičan zahtev, bilo je malo teže pronaći odgovarajuću grupu, ali su ipak uspeli.



A CENE? One variraju od škole do škole. Recimo, najpovoljnije kurseve engleskog jezika za decu predškolskog uzrasta nudi škola Happy spot. Iznos koji treba izdvojiti je 1.000 dinara mesečno, dok je cena kurseva jezika za učenike osnovnih i srednjih škola ista i u ovoj i u školi Wir Liebe Kinder i iznosi 2.000 dinara. Najpovoljnije kurseve engleskog, ruskog i nemačkog za odrasle nudi takođe Wir Liebe Kinder, po ceni od 2.000 dinara za engleski i nemački i 3.000 za ruski, dok su ostali svetski jezici najjeftiniji u školi Soho i mesečna cena iznosi 3.200. S druge strane, Soho nudi najpristupačnije ubrzane kurseve u gradu po ceni od 7.500 dinara. Ukoliko želite da naučite neki egzotičan jezik, možete ga pohađati u školi Manhattan po ceni od 3.500 dinara mesečno.


Tekst:
Marija Bjelica
Foto: Pixabay.com

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Dorbonamerni

    pre 2346 dana i 5 sati

    Imam sve preporuke za Rubicon na Novoj Detelinari; prezadovoljni smo! Jedno dete evo vec 9 godina ide a drugo je krenulo skoro. Posebne pohvale isticem za profesoricu Jelenu! :)

    Oceni komentar:
    5
    3
  • Natasa

    pre 2345 dana i 5 sati

    Jako je vazno da se dobro organizujete i svojoj deci pruzite pravo zadovoljstvo u ucenju a to smo mi pronasli u skoli Happy spot, jer su grupe sa malim brojem polaznika tako da su deca konstantno aktivna na casu.

    Oceni komentar:
    4
    3