NAŠA TEMA: Šta obuhvata i koliko košta prolećni servis bicikla

NAŠA TEMA: Šta obuhvata i koliko košta prolećni servis bicikla

U ovom tekstu saznaćete šta se podrazumeva pod sezonskim servisom, kako da ga uradite sami, ali i ko može da ga odradi umesto vas i po kojoj ceni.

Topli i sunčani dani motivisali su mnoge da izvuku dvotočkaše iz biciklana i garaža. Ako svoj bicikl niste vozili tokom zimskih meseci, primetićete da su gume malo izduvane, da možda treba podmazati lanac a vrlo je verovatno da ni kočnice nisu u najboljem stanju. Kako bi vaš miljenik bio tip-top i uvek vas bez problema dovezao na željenu destinaciju, morate ga održavati. Ukoliko u njega redovno ulažete onda mu neće biti potreban veliki remont. Dovoljno je da se malo "dotegne" i biće kao nov tokom cele sezone.


Šta najčešće spada u sezonski servis?

Provera pritiska u gumama, štelovanje kočnica i menjača, provera pogonskog sistema, dotezanje srednjeg pogona, upravljača i šolja upravljača, provera i zatezanje svih šrafova na biciklu, podmazivanje menjača i lanca i po potrebi bužira i sajli.

Šta sve možete sami da uradite?

ČIŠĆENJE

Za početak očistite prašinu i svu prljavštinu sa bicikla. Uz pomoć blagog deterdženta, vode, sunđera i krpe, trebalo bi da lako uklonite pesak i zemlju koji se obično zadržavaju na biciklu. Ukoliko je prljavština skorena i teško vam je da je ručno očistite, možete ga oprati u samouslužnim autoperionicama uz pomoć deterdženta i vode pod pritiskom. Nakon toga dovoljno je da suvom krpom očistite mokre tragove.

GUME

Za početak pregledajte da li su gume u voznom stanju i da li imaju većih oštećenja na sebi. U zavisnosti od toga da li vozite gradski, MTB ili treking bicikl, zavisi i debljina i tip gume a samim tim i pritisak u njima. Na gumama možete da pročitate koliki je preporučeni pritisak a zatim ih napumpajte u skladu sa tim.


KOČNICE

Ukoliko primetite da kočnice ne funkcionišu kako treba, da previše jako treba da ih stiskate ili da uopšte ne rade, velika je verovatnoća da nisu dobro naštelovane ili zategnute, ili da ste potrošili pakne. Cena pakni je u proseku od 200 do 600 dinara, a da se sami ne biste mučili iskoristite ponudu besplatnog servisiranja kočnica u "Fanatic Bicycle Shop". Do 4. aprila u Dalmatinskoj 1 i Železničkoj 56 na raspolaganju imate besplatno podešavanje kočnica, bilo da je reč o disk kočnicama (hidrauličnim ili mehaničkim) ili kočnicama koje koriste felnu točka kao kočionu površinu (v-brake, kantilever ili drumske).

PODMAZIVANJE, DOTEZANJE I PROVERE

Trebalo bi naneti nekoliko kapi ulja za bicikli na lanac i ostale pokretne delove, osovinu pedale, menjač, poluge i sajle menjača. Proverite funkcionalnost menjača i stanje sajli, jer postoji mogućnost da ih je potrebno zameniti. Ukoliko negde "škripi", najbolje je da ostatak posla prepustite serviseru. Proverite i da li je sedište dobro zategnuto, a zatim volan i lulu volana. Ako na vašem biciklu imate korpu, nosač bidona i blatobrane, obevezno dotegnite i te šrafove kako se u vožnji ne bi odšrafili i doveli vas u nepriliku.


DODATNA OPREMA

U vožnju ne bi trebalo ići bez svetla, napred belog a pozadi crvenog. Tako kaže zakon a i zdrav razum. Svetlo srednjeg kvaliteta možete da kupite za par stotina dinara, dok su ona veće jačine, svetla na usb punjenje kao i dinamo svetla iznad 1.000 pa do nekoliko hiljada dinara. Pored svetla, dobro je da imate i zvonce, za sve nepredviđene situacije i lakše upozoravanje pešaka koji se nađu na stazi.

Ako vam sve ovo zvuči previše zahtevno, preporučujemo da se zaputite u servis bicikala. U zavisnosti od stanja u kojem se vaše vozilo nalazi, servis će vas koštati između 1.500 i 3.000 dinara. Na tu cifru dodajte i cenu delova, ukoliko nešto treba da se zameni. Možda vam se to čini kao veliki trošak ali ako tu cifru uporedite sa vožnjom gradskim autobusom, za koji je mesečna karta u prvoj zoni preko 2.500 dinara, shvatićete da se ovaj ulog itekako isplati. I to ne samo novčano. Vožnjom bicikla možete da uštedite vreme i nerve (koje biste utrošili na traženje parkinga ili guranje u autobusu), da pozitivno utičete na očuvanje životne sredine i poboljšate svoje zdravlje.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Јовица Буквић

  pre 472 dana i 4 sata

  Н могу да верујем да дотежете средњи погон,или конусе на задњој или предњој глави без претходног чишћења и подмазивања.Тњко ће само доћи до већег хабања и штете.

  Oceni komentar:
  0
  1