NAŠA TEMA: Šta studente najviše privlači u Novi Sad

NAŠA TEMA: Šta studente najviše privlači u Novi Sad

Univerzitet u Novom Sadu je jedno od najvećih naučnih i obrazovnih središta u Centralnoj Evropi. Spada u red takozvanih kompletnih ili sveobuhvatnih univerziteta, koji su karakteristični po tome što pokrivaju skoro sve oblasti nauke i visokog obrazovanja.

Na Univerzitetu u Novom Sadu studira oko 50.000 studenata, na više od 300 akreditovanih studijskih programa. Pored ustanova sa sedištem u Novom Sadu, u sklopu Novosadskog univerziteta nalaze se i ustanove sa sedištem u Zrenjaninu, Somboru i Subotici.


Mnogo je studenata koji su se odlučili da dođu iz unutrašnjosti da žive i studiraju u Novom Sadu, najčešće iz BiH. Pitali smo visokoškolcezašto su se odlučili da baš ovde započnu svoje studije.

– Dolazim iz malog mesta. Mnogi moji poznanici koji su studirali u Novom Sadu, preporučili su mi ovaj grad pre svega zbog pristupačnosti cena i uslova života kaže nam studentkinja M. J. iz Brčkog.

– Već tri godine stanujem u domu "Bajić" i zadovoljna sam mogućnostima koje imam kao student. Novi Sad je idealan grad za studiranje, jer sa jedne strane pruža vrhunsko obrazovanje, a sa druge, živ noćni provod. Ovde imam sve što mi je potrebno – dodaje ona. 


– Novi Sad je miran grad, ali zavisi šta tražiš. Mnogo je kulturnih manifestacija, radionica, tribina, koje mogu da budu odlična edukativna nadogradnja, ne samo za studente. Takođe, zimi je izrazito živ, a leti kada odu studenti posle drugog semestra, ostaje pust što samo dokazuje koliko ovaj grad zapravo pripada studentima –
kaže JK. Iz Bajine Bašte, student druge godine Pravnog fakulteta.

– Moje studentske dane definitivno je obeležilo druženje u menzi, ispijanje kafe u ''Mašincu'', noćna okupljanja ispred doma sa kolegama. Najviše mi se dopada što je sve od onoga što je studentima potrebno blizu fakulteta i studentski grad je sam po sebi poseban kaže P. V. apsolvent Elektrotehničkog fakulteta, rodom iz Kragujevca.Novi Sad postao je jedan od vodećih gradova u regionu po broju stranih studenata. Primamljivi sadržaji, kvalitet nastave, dobar društveni život i mnogobrojna ulična dešavanja, samo su neki od razloga zbog kojih se stranci odlučuju baš za naš grad. Najviše studenata dolazi iz Španije, Italije, Nemačke, Holandije, Poljske i drugih zemalja.

– U Novi Sad došla sam pre dve godine. Nisam mogla ni da zamislim da ću biti tako lepo prihvaćena od strane okoline, kolega i sugrađana. Studiram arhitekturu i učim srpski svakodnevno. Ljudi su jako druželjubivi i nasmejani. Novi Sad mi daje sve što mi je potrebno, a i prilično je jeftin u odnosu na druge evropske gradove, pa trenutno ne želim da idem odavde – rekla je nasmejana Francuskinja na skoro tečnom srpskom.


Iako Studentski centar Novi Sad raspolaže sa osam studentskih domova u Novom Sadu i po jednim u Zrenjaninu i Somboru, čiji je ukupni kapacitet 3.064 mesta, ti kapaciteti ni izdaleka nisu dovoljni da zadovolje potrebe akademskih građana koji studiraju na teret budžeta i žele da sobu i ostale prinadležnosti ostvare u domu. U planu je proširenje kapaciteta i izgradnja četvrtog doma na Limanu 3 u čijem sklopu bi bila i menza. Nije poznato kada bi realizacija ovog plana trebalo da bude sprovedena.


Tekst: Ana Bugarinović

Oceni vest:
18
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dobrosavov buraz

  pre 25 dana i 5 minuta

  Kladionice!

  Oceni komentar:
  2
  4
bez vode Vreme u Novom Sadu novorođenčad Spens bebe elektrovojvodina Aleksandar Vučić bez struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević RHMZ maturanti horoskop sahrane raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije isključenje vode isključenja struje gradsko groblje klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod jkp novosadska toplana novosađani Isključenje struje javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište servisne informacije novi sad betanija vremenska prognoza vremenska prognoza novi sad