Naše vozačke dozvole uskoro će važiti i u Nemačkoj

Naše vozačke dozvole uskoro će važiti i u Nemačkoj

Srpski državljani će uskoro moći da zamene vozačku dozvolu za nemačku bez polaganja testa.

Kako za "Deutsche Welle" kažu zvaničnici u Berlinu i Beogradu, čeka se samo potpisivanje Zajedničke izjave o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, koju su dogovorili srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i nemačko Ministarstvo saobraćaja. To bi se moglo očekivati u narednih nekoliko sedmica, mada ni jedni ni drugi nisu želeli da spekulišu o rokovima.

- Pregovori su daleko odmakli. Verzija teksta na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku mora se, medutim, jos jednom konačno međunarodnopravno proveriti, jer je krajem decembra bilo manjih izmena u predlogu teksta – navodi se u odgovoru nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U srpskom MUP Srbije potvrđuju za "Deutsche Welle" da se čeka potpis iz Berlina.

- Nakon potpisivanja Zajedničke izjave u Saveznoj Republici Nemačkoj, ista će biti dostavlјena Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, kako bi je potpisao direktor policije,  čime će Zajednička izjava stupiti na snagu  – odgovaraju na upit DW.

Kako su ranije za "Blic" rekli u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, biće priznate dozvole svih kategorija, osim za traktore i poljoprivredne mašine. Neophodno je da srpski državljanin u Nemačkoj i, obratno, nemački u Srbiji, živi ili će živeti najmanje šest meseci. U tom slučaju on će uz plaćanje administrativne takse moći da zameni vozačku dozvolu – da deponuje staru i preuzme novu.

Sticanje nemačke vozačke dozvole je za građane Srbije do sada bilo značajan trošak i gubitak vremena. Obavezna teorijska obuka, kurs prve pomoći, očni pregled, nekoliko časova vožnje i testovi stajali su najmanje oko 500 evra. Ta nepotrebna peripetija će uskoro biti stvar prošlosti.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe vremenska prognoza vremenska prognoza novi sad elektrovojvodina 85. Međunarodni poljoprivredni sajam isključenje vode novorođenčad isključenja struje RHMZ Noć muzeja bez struje horoskopski znaci Spens Isključenje struje novi sad novosadsko porodilište Vreme u Novom Sadu novosađani zdravlje Poljoprivredni sajam istraživanje JKP Vodovod i kanalizacija betanija horoskop gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Srbija klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad bez vode Republički hidrometeorološki zavod