Nasilja u školama mnogo manje nego ranije

Nasilja u školama mnogo manje nego ranije

– Posmatrajući period od osnivanja Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama 2013. godine, do drugog polugodišta školske 2015/16, može se konstatovati da je stanje bezbednosti objekata, učenika i zaposlenih u školi podignuto na viši nivo – rekao je član Gradskog veća za obrazovanje i predsednik Koordinacionog tela Vladimir Jelić.

– To je postignuto zahvaljujući neposrednoj i intenzivnoj saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, aktivima direktora osnovnih i srednjih škola, upravama škola, savetima roditelja, Centrom za socijalni rad, Centrom za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih i drugim učesnicima na planu bezbednosti školskih objekata, što je ujedno garancija za dalje unapređivanje tog procesa.

Po Jelićevim rečima, nasilja je daleko manje nego ranije jer video - nadzor i osvetljenje dvorišta takođe doprinose smanjenju takvih pojava, a u skladu sa zaključcima Koordinacionog tela, putem Gradske uprave za obrazovanje obezbeđen je novac u buyetu Grada Novog Sada za uvođenje identifikacionih kartica za učenike i uvođenje ili nadogradnju video - sistema.

– Uočeno je i veće angažovanje škola na prevenciji nasilja, povećan je broj dežurnih nastavnika, kao i radionica i tribina s učenicima, što je rezultiralo smanjenjem broja svih oblika nasilja – uverava Jelić.

Tokom prošle godine, po njegovim rečima, Novosadska policijska uprava je angažovanjem 18 školskih policajaca obuhvatila 26 vaspitno - obrazovnih ustanova na teritoriji grada. Za realizaciju akcija u okolini škola dodatno je angažovanooko 60 policajaca u civilu, kaže Jelić, odnosno formirano je 20 patrola. Realizuje se, kako on kaže, bar jedna akcija mesečno, a u toku sprovođenja te akcije nije bilo krivičnih dela na području škola.

– U prošloj školskoj godini realizovana je i akcija "Bezbedno detinjstvo”, u okviru koje je održano ukupno 272 predavanja, na kojima je bilo prisutno 5.776 učenika petog razreda – kaže Vladimir Jelić.

Što se tiče ranije donete mere – povremenih nenajavljenih pregleda sadržaja školskih torbi da bi se sprečilo da neko unese neki opasan predmet, član Gradskog veća za obrazovanje kaže da su roditelji dobijali uputstva kako da se sprovede ta mera, koja se realizuje uz saglasnost saveta roditelja. Osim toga, urađen je i pilot - projekat postavljanja prolaznih multizonskih metal - detektor vrata u Tehničkoj školi "Mileva Marić Ajnštajn”.

Za rad na prevenciji nasilja u novosadskim školama u protekloj đačkoj godini, prvobitna suma od šest miliona dinara uvećana je rebalansom buyeta za još 4. 800. 000. To je raspoređeno za uvođenje video - nadzora u osmoletkama "Aleksa Šantić” u Stepanovićevu, "Ljudovit Štur” u Kisaču, veterničkoj "Mihajlo Pupin”, koja je ujedno i jedna od dest OŠ u kojima su uvedene i identifikacione kartice, kao i „Ivo Andrić” iz Budisave, „Dositej Obradović”, „Desanka Maksimović” iz Futoga, „Žarko Zrenjanin”, „Svetozar Marković Toza”... Osim toga, kaže Jelić, s prvobitna tri miliona dinara, buyet za srednje škole povećan je na 7. 800. 000. Video - nadzor potom je dograđen u Saobraćajnoj školi „Pinki”, kao i u Srednjoj školi „Svetozar Miletić” i Gimnaziji „Isidora Sekulić”. U dve poslednje uveden je i sistem identifikacionih kartica, kao i u Gimnaziji „Svetozar Marković”, ETŠ „Mihajlo Pupin”, Srednjoj medicinskoj „7. April”, Školi za dizajn „Bogdan Šuput”, Srednjoj mašinskoj, TŠ „Pavle Savić” i u TŠ „Mileva Marić Ajnštajn”, gde je, osim vrata s metal - detektorom, nabavljen i rendgen za snimanje ručnog prtljaga. Predstavnici Koordinacionog tela obilazili su osnovne škole, što je imalo pozitivne efekte pre svega jer su uprave škola dobile podršku i pomoć u rešavanju problema bezbednosti u školama pa će to raditi i u narednom periodu.

– S obzirom na to da će novi sastav Koordinacionog tela biti formiran u narednom periodu, rano je govoriti o konkretnim koracima, ali u budućnosti će se definitivno nastaviti intenzivan rad na povećanju stepena bezbednosti u novosadskim školama, kroz dalje sprovođenje mera za borbu protiv vršnjačkog nasilja, pre svega kroz nadzor, ali i edukativni rad – kaže Jelić.

On najavljuje da je u planu i nastavak projekta uvođenja ID kartica, kao i postavljanje fizičkih barijera na ulasku u škole, ali i vrata s metal - detektorima u srednjim školama.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan