Nasilje nad decom: Zloupotreba moći i kontrola nad slabijim

Nasilje nad decom: Zloupotreba moći i kontrola nad slabijim

Oko 6. 000 slučajeva nasilja nad decom godišnje procesuira Centar za socijalni rad u Novom Sadu. U ovu brojku uključeni su prijavljeni slučajevi – od nasilja u porodici, seksualnog nasilja, do vršnjačkog nasilja.

Ove reči čule su se na seminaru "Nasilje nad decom", održanom nedavno u okviru projekta "Human Rights" na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. U okviru predavanja, o zaštiti dece u Novom Sadu i lokalnim specifičnostima govorila je Milica Džino, rukovodilac službe za decu i mlade Centra za socijalni rad Novi Sad.

Kako je istakla, radi efikasnijeg delovanja na ovom polju, na teritoriji Grada Novog Sada je organizovana Mreža za zaštitu žena i dece od nasilja u porodici "ZORA" i utvrđen je Protokol o saradnji između Centra za socijalni rad, Policijske uprave Novi Sad, Doma zdravlja Novi Sad, Instituta za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine, PU "Radosno detinjstvo" i Srednje medicinske škole, a oformljeno je i Koordinativno telo koje saziva sastanke predstavnika institucija na kojima se radi na unapređenju zaštite žrtava porodičnog nasilja.

- U središtu svake priče o nasilju bilo koje vrste na delu, zloupotreba je moći i kontrole nad slabijim. Ovo treba imati uvek na umu – ističe Milica Džino, naglašavajući kao poseban problem zaštitu dece od sekundarne traumatizacije, posebno u postupcima utvrđivanja i razotkrivanja seksualnog nasilja nad detetom.

U tim slučajevima ono što ugrožava dete, a posle čina nasilja, može biti nesenzitivno ispitivanje, kao i neprimereni publicitet. Dok je prvo u domenu stručnjaka i njihove obučenosti i odgovornosti, drugo ide na savest medijima, koji su često beskurpulozni u javnom iznošenju podataka o žrtvama i njihovim porodicama. Stručnjaci kažu da se seksualno zlostavljanje dece odvija po relativno utvrđenoj šemi, prema kojoj zlostavljač prvo izgrađuje odnos s potencijalnom žrtvom, zatim sledi neka vrsta podmićivanja poklonima da bi se prešlo na pretnje, zastrašivanja i izolaciju. Sve to žrtvu dovodi do osećanja bespomoćnosti, zbunjenosti i straha pod pritiskom "čuvanja tajne", a nastaje i osećanje krivice.

Kako praksa pokazuje, ova vrsta nasilja je teško dokaziva i sprovodi se kroz kompleksan krivični postupak. Ne poštuje se hitnost postupka, veštačenje traje dugo, od događaja, recimo protekne i po godinu i više dana. Veliki je problem i u tome što se u osnovi ne veruje deci.

Organ starateljstva obezbeđuje osnovnu zaštitu prava i interesa deteta intervencijama socijalne i porodično - pravne zaštite deteta. Postoji protokol koji mora da se isprati, a on obuhvata, procenu stanja, potreba i rizika po dete ili mladu osobu, davanje saveta i informacija, sprovodi neodložna intervencija tokom 24 časa. Takođe, daju se nalazi i stručno mišljenje vezano za zabranu uznemiravanja, približavanja na određenoj udaljenosti, zabranu prilaska mestu stanovanja ili rada, iseljenje iz stana, useljenje u stan). U isto vreme sarađuje se s javnim tužiocem i sudijom. Predstavnici Centra prisustvuju sudskim ročištima u krivičnom postupku i sarađuju sa svim relevantnim institucijama, potvrđuje Milica Džino.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosađani jkp novosadska toplana novorođenčad sahrane raspored sahrana novi sad elektrovojvodina promenada bez vode gradsko groblje betanija Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje vremenska prognoza klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu bez struje bebe Novo naselje isključenja struje RHMZ ishrana JKP Vodovod i kanalizacija novi sad Republički hidrometeorološki zavod protest isključenje vode servisne informacije novi sad vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište jkp lisje