Nasilje u školama: Traže se dodatni uslovi za privatno obezbeđenje

Nasilje u školama: Traže se dodatni uslovi za privatno obezbeđenje

Danas održana sednica Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama

Članovi Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama usvojili su na današnjoj sednici zaključak po kojem lica koja u školama obavljaju poslove obezbeđenja objekata škole, lica i imovine, pored opštih uslova predviđenih Zakonom o privatnom obezbeđenju, treba da ispune dodatne uslove i to: da se protiv njih ne vodi krivičan postupak i da nije pokrenuta istraga, da takva lica nisu krivično kažnjavana za krivična dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, da se protiv lica ne vodi postupak za prekršaje sa elementima nasilja i da nije pravosnažnom presudom osuđen za takve prekršaje, te da lica koja obavljaju poslove obezbeđenja poznaju prava dece i maloletnika, odnosno da su prošla obuku iz oblasti prava deteta, te da o tome poseduju potvrdu Pravosudne akademije ili druge relevantne institucije. Za sve navedene uslove, koji nisu predviđeni Zakonom o privatnom obezbeđenju, licima koja žele da se bave ovim poslom u školama biće potrebna potvrda i to mesno nadležnog suda, mesne nadležne policijske uprave ili mesno nadležnog prekršajnog suda. Istovremeno, članovi Koordinacionog tela, zadužili su direktore novosadskih škola za realizaciju ovog zaključka. 

Koordinaciono telo takođe je zadužilo Gradsku upravu za obrazovanje da uputi poziv Sektoru za vanredne situacije, Novi Sad, da organizuje obuku nastavnika, učenika i roditelja u slučaju vanrednih situacija. Prema predlogu, obuka će se održati u okviru Nedelje bezbednosti, i to u dve škole, Srednjoj tehničkoj školi "Mileva Marić Ajnštajn" (odeljenja u zgradi u Ulici Braće Ribnikar) i Srednjoj elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin".

Članovi Koordinacionog tela zadužili su Gradsku upravu za obrazovanje da se, povodom najčešće pominjanih problema škola u vezi poboljšanja bezbednosti učenika, nastavnika i objekata škole, obrate javnim preduzećima i drugim institucijama, kako bi se preduzele sve mere i aktivnosti radi otklanjanja problema koje su škole navele, te da o tim merama obaveste Koordinaciono telo. Kako je rečeno na sednici, među najčešćim problemima sa kojima se škole susreću jesu psi lutalice, nedostatak rasvete, nepostojanje "ležećih policajaca", bolja obeleženost pešačkih prelaza u blizini škola i drugo. Članovi Koordinacionog tela ujedno su podržali projekat "Tesla nas povezuje", koji realizuje Osnovna škola "Nikola Tesla", a povodom obeležavanja 60 godina postojanja škole i 160 godina od rođenja poznatog naučnika. U okviru projekta škola će prikupljati sredstva od mjuzikla "Poslušaj moje srce", koje će potom biti donirana u humanitarne svrhe, za decu žrtve nasilja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan