NAUČNA STUDIJA: Nekvalitetan san povećava nivo emocionalnog stresa

NAUČNA STUDIJA: Nekvalitetan san povećava nivo emocionalnog stresa

Niz problema povezanih s nekvalitetnim snom može za trećinu povećati nivo emocionalnog stresa kod pojedinca, rezultati su nove studije naučnika s kalifornijskog Berklija.

Oni su nedavno proveli istraživanje kojim su želeli da ustanove na koji način nekvalitetan i loš san može uticati na mentalno stanje neke osobe.

Za vreme studije ispitano je gotovo 330 osoba starosti između 18 i 50 godina, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu "Nature Human Behavior".

U prvome delu studije naučnici su koristili MRI i polisomnografiju (studiju spavanja) kako bi izmerili moždane talase kod 18 mladih odraslih osoba dok su gledali neke emocijama nabijene video snimke.

Potom su ih prvi put pratili nakon kvalitetnog i dobrog sna, a drugi put nakon neprospavane noći.

Nedugo pošto su pregledali video-snimke, učesnike studije zamolili su da ispune upitnik kojim su procenili nivo stresa, piše "Independent".

Naučnici su ustanovili da, nakon nekvalitetnog sna tokom noći, medijalni prefrontalni korteks u mozgu ispitanika, koji doprinosi ublažavanju teskobe, ne funkcioniše onako kako bi trebalo.

Istovremeno su otkrili da su "dublji" emocionalni centri mozga preterano aktivni.

Rezultati su ponovljeni u drugom istraživanju u kojem je učestvovalo 30 ispitanika u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama života.

Istovremeno je sprovedena i onlajn studija kojom se merio kvalitet sna i nivo teskobe kod 280 mladih ljudi i osoba srednjeg životnog doba  u razdoblju od četiri dana.

Pokazalo se da nekvalitetan san može povećati nivo emocionalnog stresa kod nekih osoba za čak 30 posto.

Profesor Metju Voker, jedan od autora studije, kazao je da su njegove kolege uspele da identifikuju novu funkciju dubokog sna, onu koja smanjuje anksioznost tokom noći na način da reorganizuje veze u mozgu.

Dr Eti Ben Simon, jedna od autorki studije, kazala je da istraživanje upućuje na to da nedovoljno sna povećava nivo teskobe i obratno, da dubok san doprinosi smanjenju takvog tipa stresa.

– Osobe koje pate od anksioznih poremećaja redovno se žale na poremećaj u obrascima spavanja. Međutim poboljšanje kvaliteta sna retko se smatra kliničkom preporukom za smanjenje anksioznosti. Naša studija ne samo da uspostavlja uzročnu vezu između sna i anksioznosti, nego i prepoznaje vrstu dubokog sna koji nam je preko potreban za smirenje – rekla je Simon.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan