Naučnici poručuju: Spavajte duže vikendom!

Naučnici poručuju: Spavajte duže vikendom!

Mnogo je istraživanja sprovedeno o odnosu manjka sna i zdravlja, ali različita dužina trajanja sna radnim danima i vikendom često se pritom ne uzima u obzir.

Grupa švedskih naučnika sa univerziteta u Stokholmu fokusirala se upravo na taj odnos. Studija sprovedena na više od 38.000 odraslih ukazala je na viši nivo mortaliteta među mlađim i sredovečnim muškarcima koji noću spavaju manje od pet sati, ali je ta razlika nestala kod onih koji su vikendima uspeli da nadoknade propušteno.

Učesnici u istraživanju sami su javljali podatke o količini sna, a pratilo ih se 13 godina. Ustanovljeno je da su osobe mlađe od 65 godina koje su spavale manje od pet sati svakoga dana (uključujući i vikende) imale 65 odsto veći nivo mortaliteta od referentne grupe koja je spavala šest ili sedam sati.

Međutim, "stopa mortaliteta kod osoba koje su kratko spavale radnim danom, ali vikendima umereno ili duže, nije se razlikovala od referentne grupe", napisali su naučnici u časopisu "Journal of Sleep Research".

I još jedno zanimljivo otkriće: oni koji su spavali duže od devet sati dnevno isto su imali veći mortalitet od referentne grupe. Naučnici misle da je to zbog toga jer je njihov dug boravak u krevetu verovatno bio povezan s nekim tinjajućim zdravstvenim problemom u pozadini.

S obzirom na to da studija, iako na velikom uzorku, nije bila potpuno reprezentativna, na primer imala je manje pušača nego što ih je u opštoj populaciji, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potpuno shvatilo kako to vikendaški san neutralizuje deficit iz radne nedelje, prenosi portal N1.

Majkl Grandner sa univerziteta u Arizoni nije bio uključen u ovu studiju i pomalo je skeptičan. U razgovoru za Vašington Post upozorio je da se ljudi ipak ne oslanjaju previše na to da će u dva dana ispraviti propušteno u pet.

Nakon tri hamburgera svakako je zdravije pojesti salatu nego četvrti hamburger, ali ona neće ispraviti negativne efekte prethodno pojedenog, rekao je.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad zdravlje novosadska policija Spens JKP Vodovod i kanalizacija Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Srbija isključenja struje novosadsko porodilište betanija servisne informacije novi sad odbojka vremenska prognoza bez vode novorođenčad detelinara elektrovojvodina OK Vojvodina Republički hidrometeorološki zavod novosađani bebe vojvodina ns seme isključenje vode novi sad noć istraživača jkp novosadska toplana bez struje