Naučnici razbili zablude o tome koliko vode treba piti na dan

Naučnici razbili zablude o tome koliko vode treba piti na dan

Kako voda čini oko dve trećine naše telesne težine, prenosi hranljive stvari, reguliše temperaturu i učestvuje u većini hemijskih reakcija u telu, jasno je koliko je važna za ljudski organizam.

Kada se postavi pitanje unosa vode na dnevnom nivou, pravilo koje se provlači već godinama je da je preporučena doza od osam čaša vode dnevno potrebna za normalno funkcionisanje organizma, kao i da se, ukoliko osetimo žeđ u jednom trenutku, smatra da smo na korak od dehidracije.

Ipak, to nije prava istina i stručnjaci navode da nam ne treba ništa više tečnosti od one količine koju nam telo signalizira kada smo žedni.

Kontrola hidratacije jedna je od najsofisticiranijih stvari koje smo razvili u evoluciji, otkako su preci ispuzali iz mora na kopno. Imamo ogroman broj sofisticiranih tehnika koje koristimo za održavanje odgovarajuće hidratacije – navodi Irvin Rosenburg, naučnik na Univerzitetu "Tufts" u SAD-u.

Ukoliko ste zdravi, vaš mozak će detektovati kada telu nedostaje tečnosti. Takođe, oslobađa se hormon koji signalizira bubrezima da štede vodu koncentrisanjem urina.

Osim toga, navode da druga pića pomažu u hidrataciji, uključujući čaj i kafu, prenosi Mondo.

Naučnici su istakli da je malo dokaza koji upućuju na to da konzumacija veće količine vode utiče na mršavljenje i bilo kakve druge prednosti koje se inače navode za vodu.

Drugim rečima, vodu treba da pijete u meri kolika je vaša trenutna žeđ.

Oceni vest:
12
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan