NAUČNICI: Zaraza korona virusom na otvorenom gotovo nemoguća

NAUČNICI: Zaraza korona virusom na otvorenom gotovo nemoguća

Studije nemačkih stručnjaka potvrđuju da je opasnost od zaraze korona virusom na otvorenom ekstremno niska. Sitne čestice koje lebde u vazduhu, aerosoli, glavni su krivac za prenošenje korona virusa, ali prema nalazima naučnika to se događa uglavnom u zatvorenim prostorima.

Na otvorenom postoji strujanje vetra pa se vrlo brzo koncentracija aerosola razređuje. Studije potvrđuju da je opasnost od zaraze na otvorenom ekstremno niska. Jedno istraživanje iz Kine je proučilo 7.324 slučaja zaraze i samo u jednom slučaju to je bilo na otvorenom, prenosi portal nova.rs. Virusolog Aleksander Kekule napominje da to važi ako se na otvorenom drži razmak od najmanje metar i po. Fizičar Gerhard Šeuh tvrdi da je praktično nemoguće da vetar odnese aerosole od jedne do druge osobe, recimo u parku.

Zbog telesne temperature stvara se neka vrsta vazdušne struje koja kao kod kamina ide nagore. Temperatura ljudskog tela od 36 do 37 stepeni uglavnom je viša od spoljne temperature, što dovodi do toga da se topliji vazduh penje, a samim tim i eventualni oblak aerosola. Svakako pri džogiranju treba držati razmak jer se dublje diše i izbacuje više čestica u vazduh. Ne vidim problem u ekipnim sportovima poput fudbala, ali problem nastaje kada sportisti koriste istu svlačionicu ili kupatilo. Još nijedna studija nije povezala pasivno pušenje s povećanim rizikom od zaraze korona virusom, s tim da pušači imaju nešto veći rizik da razviju teži oblik oboljenja ako se zaraze – objasnio je Šeuh.

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan