NAUČNO OTKRIĆE: Prva dokazana smrt u Evropi od korona virusa bila u Srbiji

NAUČNO OTKRIĆE: Prva dokazana smrt u Evropi od korona virusa bila u Srbiji

Grupa od 13 srpskih naučnika, okupljenih na Medicinskom fakultetu u Beogradu, utvrdila je da se prva dokazana smrt povezana sa korona virusom u Evropi dogodila u Srbiji, i to 5. februara prošle godine, mesec dana pre prvog zvanično zabeleženog slučaja ove infekcije u našoj zemlji.

Rad grupe od 13 naučnika objavljen je 19. januara ove godine, a epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za "Blic" da je reč o važnom otkriću jer potvrđuje da je virus cirkulisao mnogo pre prvog potvrđenog slučaja u Srbiji 6. marta

Domaći naučnici su utvrdili da je 56-godišnji muškarac, koji je umro posle teške obostrane upale pluća, zapravo preminuo od novog korona virusa. Međutim, to što je utvrđeno da se prva dokazana smrt povezana sa korona virusom u Evropi dogodila u Srbiji, ne znači da je korona virus u Evropi "potekao" iz naše zemlje, već je reč o najstarijem dokazanom smrtnom slučaju.

Nulti pacijent je bila starija osoba, beskućnik. Ova vest je samo dokaz da je virusa bilo i pre nego što smo znali. U jednom istraživanju Francuzi su naveli da je prvi slučaj kod njih zabeležen još 27. decembra, mnogo pre nego što je virus registrovan na evropskom tlu. Istaživanje naših naučnika svakako zavređuje pažnju. Kontakte sa ove vremenske distance je gotovo nemoguće pratiti, a posebno u ovom potvrđenom slučaju, budući da je reč o čoveku koji nije imao mnogo kontakata. Pre ovog istraživanja zvanično je prvi smrtni slučaj u Evropi potvrđen u Francuskoj 15. februara prošle godine – rekao je Kon.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Očekivano

  pre 77 dana i 13 sati

  A da li je uopšte moglo da bude drugačije?
  U stvari, sam Bog je bio Srbin, ali ga Biblija loše opisuje, jer su je menjali.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • opet

  pre 77 dana i 3 sata

  moramo li da budemo u svemu lideri?

  Oceni komentar:
  0
  4