NAUKA KOJA POVEZUJE: U Novom Sadu održana 9. "Noć istraživača"

NAUKA KOJA POVEZUJE: U Novom Sadu održana 9. "Noć istraživača"

U okviru Evropske noći istraživača, manifestacije koja se ove godine realizuje pod sloganom "Istražuj kroz noć, u znanju je moć", i u Srbiji su u petak 28. septembra, u 26 gradova, priređeni brojni interesantni programi za sve uzraste.

U Novom Sadu devetu po redu "Noć istraživača" svečano je otvorio prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

On je u Tržnom centru BIG tim povodom istakao ulogu mladih, jer su prema njegovim rečima, upravo mladi ljudi ti koji pokazuju da je Novi Sad grad kulture i prestonica mladosti, koji svojim inovacijama i futurističkom vizijom pokazuju zašto je "Noć istraživača", kao manifestacija, prvi put u Srbiji održana baš u Novom Sadu.


- Biti u društvu nekoliko stotina gradova u Evropi pokazuje da imamo taj senzibilitet prema novom i prema kulturnom stvaralaštvu. Ovo je simbolično "Noć istraživača“, ali prave zvezdice su zapravo mladi ljudi, koji nam osvetljavaju put i siguran sam da ćemo i narednih godina imati veliki broj onih koji pokazuju koliko su ne samo talentovani, nego i posvećeni stvaralaštvu i kreiranju neke lepše i inovativne budućnosti – rekao je Milošević.

Projekat "Noć istraživača“ pokrenut je 2005. godine i zamišljen je kao jednodnevna manifestacija koja se održava istovremeno u celoj Evropi. Novi Sad se priključio 2010. i postao jedan od 250 gradova u Evropi u kome je održana ova manifestacija, i to u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka, a kasnije i Prirodno-matematičkog fakulteta.


Posetioci manifestacije imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa istraživačima, da sa njima razgovaraju i saznaju šta oni zaista čine za društvo, na jedan interaktivan način. Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima, je ono u čemu su posetioci mogli da uživaju.

Tema ovogodišnje "Noći istraživača" u Novom Sadu bila je nauka koja povezuje – bilo da je u pitanju nauka koja se bavi pitanje kako se čovek povezuje sa mašinom ili interdisciplinarno istraživanje koje povezuje više naučnih oblasti u cilju rešavanja nekog problema.

Zbog toga je ove godine predstavljeno i 8 interdisciplinarnih istraživačkih grupa čije naučnike i naučnice su Novosađani i Novosađanke mogli uživo da upoznaju u Noći istraživača ali i primete na bilbordima u gradu.

Razgovore sa istraživačima naš portal je objavljivao tokom septembra meseca, a možete ih pronači OVDE.


Izvor: Vlada Vojvodine

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja bebe Novosadska racija sahrane novi sad Spens horoskop bez vode astrologija zdravlje klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja isključenja struje matičar novi sad isključenje vode obeležavanje novosadske racije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dnevni horoskop servisne informacije horoskopski znaci jkp lisje zodijak raspored sahrana novi sad saveti JKP Vodovod i kanalizacija betanija novorođenčad elektrovojvodina servisne informacije novi sad sremska kamenica