NAUKA KOJA POVEZUJE: U Novom Sadu održana 9. "Noć istraživača"

NAUKA KOJA POVEZUJE: U Novom Sadu održana 9. "Noć istraživača"

U okviru Evropske noći istraživača, manifestacije koja se ove godine realizuje pod sloganom "Istražuj kroz noć, u znanju je moć", i u Srbiji su u petak 28. septembra, u 26 gradova, priređeni brojni interesantni programi za sve uzraste.

U Novom Sadu devetu po redu "Noć istraživača" svečano je otvorio prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

On je u Tržnom centru BIG tim povodom istakao ulogu mladih, jer su prema njegovim rečima, upravo mladi ljudi ti koji pokazuju da je Novi Sad grad kulture i prestonica mladosti, koji svojim inovacijama i futurističkom vizijom pokazuju zašto je "Noć istraživača", kao manifestacija, prvi put u Srbiji održana baš u Novom Sadu.


- Biti u društvu nekoliko stotina gradova u Evropi pokazuje da imamo taj senzibilitet prema novom i prema kulturnom stvaralaštvu. Ovo je simbolično "Noć istraživača“, ali prave zvezdice su zapravo mladi ljudi, koji nam osvetljavaju put i siguran sam da ćemo i narednih godina imati veliki broj onih koji pokazuju koliko su ne samo talentovani, nego i posvećeni stvaralaštvu i kreiranju neke lepše i inovativne budućnosti – rekao je Milošević.

Projekat "Noć istraživača“ pokrenut je 2005. godine i zamišljen je kao jednodnevna manifestacija koja se održava istovremeno u celoj Evropi. Novi Sad se priključio 2010. i postao jedan od 250 gradova u Evropi u kome je održana ova manifestacija, i to u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka, a kasnije i Prirodno-matematičkog fakulteta.


Posetioci manifestacije imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa istraživačima, da sa njima razgovaraju i saznaju šta oni zaista čine za društvo, na jedan interaktivan način. Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima, je ono u čemu su posetioci mogli da uživaju.

Tema ovogodišnje "Noći istraživača" u Novom Sadu bila je nauka koja povezuje – bilo da je u pitanju nauka koja se bavi pitanje kako se čovek povezuje sa mašinom ili interdisciplinarno istraživanje koje povezuje više naučnih oblasti u cilju rešavanja nekog problema.

Zbog toga je ove godine predstavljeno i 8 interdisciplinarnih istraživačkih grupa čije naučnike i naučnice su Novosađani i Novosađanke mogli uživo da upoznaju u Noći istraživača ali i primete na bilbordima u gradu.

Razgovore sa istraživačima naš portal je objavljivao tokom septembra meseca, a možete ih pronači OVDE.


Izvor: Vlada Vojvodine

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan