NBS: Kredit do 90.000 RSD i za one koji ne primaju zaradu preko računa

NBS: Kredit do 90.000 RSD i za one koji ne primaju zaradu preko računa

Narodna banka Srbije je donela nove mere među kojima je i rešenje koje banci daje mogućnost da licu koje ne prima zaradu preko računa u njoj odobri kredit do 90.000 dinara.

Za te kredite sa rokom dospeća do dve godine banke će moći da kao dokaz o zaposlenju i zaradi ili penziji u poslednja tri meseca prihvate i potpisanu izjavu dužnika, datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

– Odobravanje mikrokredita velikom broju građana po pravilu je mnogo manje rizično za banke od velikih pojedinačnih kredita, to jest, radi se o disperziji rizika – objasnio je za B92.net Hasan Hanić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Prema njegovim rečima, koristiće ga verovatno najviše roditelji čija deca polaze u školu za nabavku svega što đacima treba na početku školske godine.

– U tom slučaju, kada se taj iznos podeli na 24 meseca, veoma je mala rata, a kako se radi o preporuci NBS, banke nisu dužne da izvrše rezervacije u odnosu na to, što deluje stimulativno na njih da daju takve kredite – naveo je za B92 Hanić, koji pretpostavlja da će izjava koja se potpisuje imati meničnu snagu.

Sa druge strane, Dejan Gavrilović, predsednik organizacije potrošača Efektiva, izjavio je za B92.net da će banke te kredite možda odobravati dugogodišnjim, sigurnim klijentima, ali to naravno ne znači da će svako ko uđe u banku potpisati izjavu i iz nje izaći sa toliko novca.

– Pretpostavljam da ove mere imaju cilj da se stimuliše potrošnja građana i na taj način doprinese jačanju privredne aktivnosti, odnosno ublaži njen pad u trećem i četvrtom kvartalu – kazao je za  portal B92 prof. dr Mlađen Kovačević, član Akademije ekonomskih nauka.

Kako kaže, teško je reći hoće li se građani odlučiti da se zaduže kada nas zbog mogućeg jačanja epidemije korona virusa očekuju neizvesna jesen i zima u smislu uticaja pandemije na privredna kretanja u zemlji.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ratkovic Dusica

  pre 67 dana i 8 sati

  Za takav kredit pomoc roditeljima za studente i srednjoskolce kome treba da se javi.POSTANSKOJ STEDIONICI ILI.... OBJASNITE MI.HVALA

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Moj stav

  pre 67 dana i 6 sati

  Neko vreme, biće svega od onih 900 miliona dolara.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Miroslav

  pre 4 dana i 11 sati

  Samo da kaze sve obaveze sam isplatio pa sad mi je kreditni biro neuredan zbog kasnjenja 60 dana za 31000 dinara kad sam platio proslo je skoro dve godine molim vas da me posavetuje sta da radim

  Oceni komentar:
  0
  0