NBS: Minus po tekućem računu je najskuplja vrsta pozajmice, koristite ga samo u krajnjoj nuždi

NBS: Minus po tekućem računu je najskuplja vrsta pozajmice, koristite ga samo u krajnjoj nuždi

Pozajmice po tekućem računu su najskuplje pozajmice pošto kamate banaka na dozvoljena prekoračenja idu do 36 odsto, a za nedozvoljeni minus i do 78 odsto.

U Narodnoj banci Srbije zbog toga poručuju građanima da bi trebalo da ih koriste samo u krajnjoj nuždi i u kraćem vremenskom periodu. Prosečna kamata 25 banaka u Srbiji za dozvoljeno prekoračenje, prema podacima NBS, iznosila je u junu 28,93 odsto, a za nedozvoljeni minus 35,53 odsto.

Pozajmice po tekućem računu svuda predstavljaju najskuplju vrstu pozajmice, pre svega, zbog toga što su vreme i obim njihovog korišćenja, kao i vraćanja neizvesni, rečeno je Tanjugu u NBS. Napominju da to, ipak, ne znači da građani ne treba da koriste tu vrstu pozajmice, već da odluku o korišćenju donose imajući u vidu koliko dozvoljeni minus košta, a zatim i kreditna kartica ili potrošački kredit.

Takođe, ističu da zbog dužeg roka i niže kamatne stope građani u Srbiji mnogo više koriste gotovinske kredite i kredite za refinansiranje postojećih obaveza, kupovinu trajnih dobara i drugo, nego pozajmice po tekućem računu.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić kaže u izjavi za Tanjug da se generalno visina kamatnih stopa na razne bankarske proizvode određuje prema riziku i kreditnom rejtingu zemlje.

On je rekao Tanjugu da nisu tačne tvrdnje da su kamate banaka u Srbiji među najvišim u Evropi i da su to paušalne ocene. Objašnjava da je kamata uvek odraz rizika i da banke moraju da ga zaračunaju, a posebno kada je reč o tzv. vrućem novcu i minusu (overdraft).

– Tu banka nema instrument obezbeđenja i zaštite i mora da ima svoju cenu. Zato korisnici treba da budu svesni toga, kao i da su im na raspolaganju i drugi bankarski proizvodi poput gotovinskih kredita i slično – naveo je Grubišić.

Prema podacima centralne banke, u periodu od januara 2014. do juna 2020. godine prosečna ponderisana kamatna stopa na dozvoljena prekoračenja stanovništvu smanjena je za 4,7 odsto, to jest sa 33,6 odsto na 28,9 odsto.

Posmatrano po bankama, od 25 banaka koje su odobravale taj vid pozajmice, 18 banaka je smanjilo kamatne stope, pri čemu je osam banaka smanjilo kamatne stope za više od pet odsto, od kojih su tri banke smanjile kamatne stope na dozvoljene pozajmice za više od 10 odsto, navode u centralnoj banci.

U NBS kažu da se u narednom periodu može očekivati dalje smanjenje kamatnih stopa na sve dinarske plasmane banaka, uključujući i kamatne stope na dozvoljena prekoračenja, imajući u vidu da je Narodna banka Srbije počev od marta snizila referentnu stopu tri puta za ukupno jedan odsto, na 1,25 odsto.

Koje banke su imale najniže kamatne stope na dozvoljeno, a koje na nedozvoljeno prekoračenje, pročitajte na sajtu B92.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan