NBS: Od 2021. rok otplate keš kredita kraći za još godinu dana

NBS: Od 2021. rok otplate keš kredita kraći za još godinu dana

Banke u Srbiji će od 1. januara sledeće godine odobravati gotovinske i potrošačke kredite, izuzev stambenih i onih za kupovinu automobila, s rokom otplate koji će biti kraći za još godinu dana u odnosu na 2019.

Propisima Narodne banke Srbije, koji se primenjuju od početka ove godine, rok otplate ovih kredita je već skraćen sa deset na osam godina, od iduće će se odobravati s rokom vraćanja najduže na sedam godina, dok će 2021. taj rok biti skraćen na šest godina.

Smisao uvedenih mera je, kažu za Tanjug u NBS, podsticanje opreznog preuzimanja rizika od strane banaka njihovim usmeravanjem na održivo kreditiranje i izbegavanje prekomerne izloženosti određenim vrstama kreditnih proizvoda, bez uvođenja administrativne mere zabrane pojedinih vidova kreditiranja.

Poručuju da to treba da doprinese sprečavanju negativnih posledica po građane i po finansijsku stabilnost u Srbiji, tako što otklanja rizik od stvaranja novih problematičnih kredita.

Za deset meseci ove godine ukupni keš krediti stanovništvu su povećani za 53,90 milijardi dinara, odnosno 13,15 odsto, navode u Narodnoj banci Srbije.

Gotovinski krediti uzeti na osam i više godina, smanjeni su za 38,39 milijardi (27,22 procenata), što je kažu, efekat donetih propisa i novih pokazatelja rizika koje primenjuje centralni regulator.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija zagađenje vazduha dnevni horoskop bebe isključenja klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište isključenje vode isključenja struje astrologija elektrovojvodina Isključenje struje bez vode novorođenčad betanija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija skupština grada novog sada sahrane novi sad raspored sahrana novi sad horoskop RHMZ sremska kamenica servisne informacije novi sad bez struje raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje magla zodijak zagađenje Elektrodistribucija Novi Sad