NBS privremeno zatvorila 87 menjačnica

NBS privremeno zatvorila 87 menjačnica

Zbog utvrđenih različitih nepravilnosti u radu, centralna banka je do sada zatvorila 87 menjačkih mesta u Srbiji na period od 30 dana.

Intenzivna kontrola rada menjacnica biće nastavljena i u narednom periodu, rečeno je u NBS.

"Blic" podseća da guvernerka Jorgovanka Tabaković već neko vreme intenzivno kontrolište rad menjača. Sve je počelo pre desetak dana kada je tražnja za devizama po Srbiji naglo ojačala, a što je mnogim menjačnicama bio signal da bi mogli početi i da love u "mutnom". Mnogi su praktično počeli da sklanjaju devize sa strane, a mnogi su zaračunavali i veće marže nego što im je to propisima dozvoljeno.

NBS: Počela kontrola menjačnica zbog nedozvoljenog kursa

Nestašica evra u menjačnicama

NBS ograničila proviziju menjačnicama


Narodna banka Srbije je propisala da se privremeno, do 30 dana, može oduzeti ovlašćenje menjačima koji ne ispunjavaju uslove odnosno postupaju suprotno odrebama zakona ili propisa NBS.

Dopunu Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja NBS je donela u utorak, a juče je objavljena u Službenom glasniku kada je i stupila na snagu, piše "Blic".

Tu se navodi da NBS u postupku kontrole može doneti rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja menjaču na svim menjačkim mestima. 

Menjač je dužan da ovakvo rešenje NBS odmah istakne na vidno mesto svih menjačnica.

Ukoliko NBS posle isteka privremenog oduzimanja ovlašćenja ponovo utvrdi istu vrstu nepravilnosti, donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova.

Milijarda evra za odbranu dinara

Narodna banka je u februaru prodala (neto) 605 miliona evra, a od početka godine 945 miliona evra.

Ako se tome doda prodaja 455 miliona evra (neto) u poslednja tri meseca prošle godine, to znači da su zbog velike tražnje deviza devizne rezerve po ovom osnovu u poslednjih pet meseci smanjene za 1,4 milijarde evra.

Krajem prošle i početkom ove godine to je posledica pre svega većeg uvoza skupih energenata, ali krajem februara je značajnu ulogu odigralo i rasplamsavanje sukoba u Ukrajini, podseća "Blic".

 

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan