NBS: Trgovci treba isto da tretiraju čekove svih banaka koje imaju dozvolu

NBS: Trgovci treba isto da tretiraju čekove svih banaka koje imaju dozvolu

U pojedinim prodavnicama, kupci tek na kasi saznaju da li mogu da kupuju na odloženo ili ne...

Svaka trgovinska kuća ima spisak "poželjnih" banaka čiji klijenti mogu da pazare na poček i do godinu dana. Potrošač čija banka nije na ovoj listi, čekom plaća kao i kešom. Trgovci ovakve spiskove imaju već godinama, ali ova praksa bi mogla uskoro da bude zaustavljena.

Kako pišu "Novosti", Narodna banka upozorava da je to nezakonito i savetuje trgovcima da sami ne ocenjuju i razdvajaju banke, a time i svoje kupce.

- Sve poslovne banke u Srbiji koje izdaju i čekove, imaju važeće dozvole za rad Narodne banke Srbije i pod njenim su stalnim nadzorom, što znači da se sve nalaze u istovetnoj pravnoj i činjeničnoj situaciji i moraju biti jednako, nediskriminatorno tretirane. U skladu sa tim NBS preporučuje svim trgovcima da svoju poslovnu praksu prilagode tom pravnom i činjeničnom stanju – ističu u NBS.

Na spiskove podobnih i nepoželjnih banaka potrošači nailaze u gotovo svim trgovinama koje kreditiraju svoje potrošače i odobravaju im odloženo plaćanje. Trgovci tvrde da se na listi onih čijim čekovima je moguća otplata računa na nekoliko mesecim nalazi većina banaka koje izdaje čekove. Ipak, neke čekove puštaju istog dana, jer je, kako kažu, to procena rizika na određenom lokalnom tržištu.

- Ova praksa je sporna, kako sa stanovišta diskriminacije, tako i sa stanovišta finansijske stabilnosti, budući da kod potrošača može da izazove pogrešnu percepciju da su samo banke koje izdaju čekove koji se realizuju "na odloženo plaćanje" dovoljno finansijski jake i stabilne – kažu u NBS.

Pojedine trgovinske kuće javno na svojim internet-portalima objavljuju spisak banaka čije čekove primaju na odloženo plaćanje, pojedini trgovci kriju ove podatke.

Kako su u NBS rekli za "Novosti", ovakvim postupanjem može se otvoriti i pitanje potencijalne diskriminacije potrošača, a ne samo banaka, te u skladu s tim i pitanje usklađenosti ovakvog postupanja sa odredbama Zakona o zaštiti potrošača.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

RHMZ sahrane betanija Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza gradsko groblje servisne informacije elektrovojvodina isključenja struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskop Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje novosadsko porodilište isključenje vode matičar novi sad bebe bez vode restorani novi sad Republički hidrometeorološki zavod bez struje jkp novosadska toplana JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad novosađani