NBS: Uskoro plaćanje robe telefonom skeniranjem QR koda

NBS: Uskoro plaćanje robe telefonom skeniranjem QR koda

Građani Srbije uskoro će moći, među prvima u Evropi, da u svakoj prodavnici u zemlji plate robu skenirajući svojim telefonom QR kod sa proizvoda, poručuju iz Narodne banke Srbije (NBS).

U NBS kažu da je reč o nastavku širenja mreže usluga instant plaćanja, što je posebno važno za trgovce, koji će na ovaj način istog trenutka dobiti novac za prodatu robu, umesto da čekaju po nekoliko dana, kakav je slučaj kada se plaćanje obavlja karticama.

S druge strane, širenjem novih usluga u oblasti e-plaćanja smanjuje se količina gotovine u opticaju, što je praksa u brojnim razvijenim zemljama sveta.  U Narodnoj banci Srbije tvrde da je pri kraju postupak "instalacije" plaćanja skeniranjem QR koda i da je reč o nečemu što je i za Evropsku uniju praktično tek u planu, dok naša zemlja na ovom sistemu plaćanja uveliko radi, prenosi Tanjug.

Inače, svi proizvodi u maloprodaji od 31. januara moraće da imaju bar-kod ili QR kod, što je do sada bila samo mogućnost, a to je utvrđeno odredbom Zakona o trgovini koja se odnosi na deklaraciju. Prema Zakonu o trgovini, deklaracija mora da sadrži naziv proizvoda, vrstu, model, tip, količinu, u zavisnosti od prirode robe.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan