NDNV: Novosadskom novinaru upućene uvrede i pretnje na Fejsbuku i Tviteru

NDNV: Novosadskom novinaru upućene uvrede i pretnje na Fejsbuku i Tviteru

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je pretnje koje poslednjih dana preko društvenih mreža dobija novinar iz Novog Sada Igor Mihaljević i pozvalo građane na solidarnost sa novinarima koji su mete napada i pretnji.

Kako se navodi u saopštenju NDNV, Igor Mihaljević je bio izložen uvredama i pretnjama na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, pošto je izneo kritičke objave o udruženju za zaštitu životinja Levijatan, i da je nakon toga dobio poruke u kojima se vulgarno vređaju on i njegova porodica.

- Upozoravamo javnost da su uvredama i pretnjama ovih dana izloženi i drugi novinari iz Vojvodine, članovi NDNV, kao i njegovo rukovodstvo – naveo je NDNV i dodao da je njihov predsednik Nedim Sejdinović prethodnih dana dobio "na stotine poruka u kojima mu se preti smrću, proterivanjem i iznosi niz uvreda zasnovanih na nacionalnoj pripadnosti".

NDNV je podsetilo da je pretnjama do sada bio izložen i urednik portala SOinfo iz Sombora Sava Majstorov, a pre toga kolumnista portala Autonomija Igor Besermenji, kao i programski direktor NDNV Dinko Gruhonjić.

- Smatramo da je reč o organizovanoj kamapnji protiv profesionalnih novinara i našeg udruženja, koje je inače već godinama meta nacionalista i šovinista. Čelnike NDNV neretko javno prozivaju i etiketiraju i visoki politički zvavničnici – navode u NDNV i podsećaju da je "pre neki dan šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović javno vređao predsednika NDNV, a to mu nije bilo ni prvi put".

Udruženje je navelo da "izostanak adekvatne reakcije policije i tužilaštva ukazuje da je reč o organizovanoj hajci pod patronatom države čiji je cilj da se ućutka kritička reč protiv režima".

- Jer, svi novinari koji se usude da rade profesionalno dobijaju etikete državnih neprijatelja i stranih plaćenika, po oprobanom receptu nacionalšovinista još iz devedestih godina – ocenjuje NDNV i poziva građane da se suprotstave napadima na novinare jer su "slobodni mediji preduslov građanskih sloboda".

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan