Ne izbacujte ljubimce na ulicu, zovite “Zoohigijenu”!

Ne izbacujte ljubimce na ulicu, zovite “Zoohigijenu”!

Samo u prvoj polovini ove godine odštetni zahtevi građana zbog napada pasa lutalica premašuju cifru od 52 miliona dinara, što u je odnosu na prethodnu godinu skoro duplo više.

Poslovanje Javno komunalnog preduzeća "Zoohigijena i veterina Novi Sad" u proteklih osamnaest meseci, članovima Saveta za komunalne delatnosti Skupštine grada danas je predstavio direktor ovog preduzeća Aleksandar Bursać.

Kao ogroman problem Bursać je naveo veliki broj odštetnih zahteva koje građani podnose zbog ujeda pasa lutalica. Kako je rekao, samo u prvoj polovini ove godine odštetni zahtevi građana premašuju cifru od 52 miliona dinara, što u odnosu na prethodnu godinu iznosi skoro duplo više.

Međutim, kako je rekao, i pored velikih poteškoća, zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih i veoma dobroj saradnji sa volonterima i udruženjima, uspeli su da sa ulice ukolone čak 4.452 životinje, ds ih sterilišu ili kastriraju, vakcinišu i očiste od parazita. Prema njegovim rečima, 682 životinje uspeli su da udome, 2.798 pasa i mačaka je nakon primarne veterinarske usluge i sterilizacije vraćeno na ulice, a preko 200 vraćeno je vlasnicima.

Bursać je naglasio i da su uspešno organizovali dve akcije na promociji udomljavanja pasa mešanaca, kao i da su radili na edukaciji građana o odgovornom vlasništvu nad životinjama, što je, prema rečima Bursaća, neophodno, s obzirom na to da je veoma česta pojava da se na ulici nađe veliki broj pasa i mačaka koje vlasnici jednostavno izbace i ne žele više da vode brigu o njima. Bursać je zbog toga apelovao na građane da ne izbacuju ljubimce na ulicu, već da obaveste "Zoohigijenu i veterinu" koji će preuzeti tu životinju, preduzeti sve potrebne mere za poboljšanje njenog zdravstvenog stanja i ponuditi je nekome na udomljavanje.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan