Ne odlažite buđenje, dodatnih 10 minuta može da vam upropasti dan!

Ne odlažite buđenje, dodatnih 10 minuta može da vam upropasti dan!

Iako se čini da odlaganjem zvona alarma na još pet ili deset minuta dobijamo još koji minut odmora, stručnjaci navode suprotno – zbog odlaganja alarma se osećamo umornije i pospanije.

Razlog je taj što je vreme između dva alarma vrlo kratko i telo nema vremena da se vrati u dubok san. Štaviše, nedostatak rutine "zbunjuje" vaš mozak u pogledu toga šta alarm zapravo znači i poigrava se sa vašim biološkim satom, prenosi "B92".

Ovu teoriju podržali su mnogi, a među njima i doktor Den Arili, koji ističe da alarm treba navijati u tačno vreme u koje morate da ustanete.

- Morate da ustanete u sedam sati ujutru, ali navijate alarm u 06.40, a zatim ga odlažete do 7 ili do 07.15. Ali ako upadnete u ovu strategiju odlaganja, vaše telo ne može da nauči uslovnu reakciju između trenutka kada čuje alarm i samog ustajanja – navodi Arili.

On dodaje da odlaganjem zvona alarma zbunjujemo telo. Jeste primamljivo ostati tih nekoliko minuta dremajući u krevetu, ali to nanosi više štete nego koristi, prenosi "B92".

- Ako vam se ne ustaje iz kreveta, znači da se niste naspavali, tako da se potrudite da uveče legnete ranije – savetuje Arili.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadska policija jkp lisje Evropska noć istraživača 2019 horoskop gradsko groblje noć istraživača raspored sahrana novi sad servisne informacije Novo naselje isključenje vode opens 2019 sahrane novorođenčad bebe jkp opens distrikt raspored sahrana i ispraćaja Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište bez vode Isključenje struje servisne informacije novi sad bez struje JKP Vodovod i kanalizacija izmena režima saobraćaja isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija novosađani elektrovojvodina