NE ODUSTAJU: "Parking servis" ipak gradi garažu u parku kod Muzeja Vojvodine?

NE ODUSTAJU: "Parking servis" ipak gradi garažu u parku kod Muzeja Vojvodine?

Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine oštro je reagovala nakon najava iz "Parking servisa" da će u parku iza Muzeja Vojvodine ipak biti izgrađena nadzemna garaža.

Iako se, nakon brojnih protesta i peticije koju je potpisalo više od 3.000 građana, činilo da je park odbranjen, nova informacija ih je iznenadila. Kažu da je očigledno da pojedina gradska preduzeća ne odustaju od ideje daljeg degradiranja životne sredine i izgradnje nadzemne garaže na javnim zelenim površinama.

- Građani okupljeni oko inicijative, kao i korisnici te zelene površine, šokirani su ponovljenom namerom da se staro gradsko jezgro ekološki i kulturno devastira pretvaranjem u javnu garažu nauštrb zelenih površina i u neposrednoj blizini veoma značajnih kulturnih ustanova kao što su Muzej Vojvodine, Arhiv Vojvodine i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, kao i većeg broja nepokretnih kulturnih dobara – saopšteno je iz inicijative.

Da podsetimo, Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine aktivna od 2015. godine. U odgovoru na prve planove grada da se u parku postavi garažu organizovali su niz javnih akcija, radionice i bioskop na otvorenom, peticiju...

- Na Plan generalne regulacije građani su podneli 70 primedbi. Reagovali smo i na Strategiju održivog razvoja grada i učestvovali smo na javnoj raspravi o Strategiji. Prilikom nedavne posete JP Urbanizmu, predstavnici Inicijative su dobili uveravanja da u planskim dokumentima nije predviđena izgradnja javne garaže – podsećaju iz inicijative.

Takođe, na spornoj zelenoj površini kod Muzeja Vojvodine ovog proleća zasađeno je 300 novih sadnica drveća raznih vrsta, a deo parka je ograđen i uređen za istrčavanje pasa i postavljene su nove klupe, te je više građana tu počelo da dolazi.

Zbog svega toga će predstavnici Građanske inicijative za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine zatražiti prijem kod gradonačelnika kao i kod nadležnih u "Parking servisu". Najavljuju da će pokrenuti sve raspoložive zakonske mehanizme i pozvati više od 3.000 potpisnika peticije protiv garaže, ali i ostale građane, da im se pridruže u građanskim akcijama i protestima u slučaju da se ne odustane od izgradnje javne garaže.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan