NE PLAĆAJTE DUPLO: Kako kod privatnog lekara o trošku državnog fonda

NE PLAĆAJTE DUPLO: Kako kod privatnog lekara o trošku državnog fonda

Otkrivamo vam na koji način da ostvarite svoja prava.

Većina osiguranika u ovoj zemlji suočava se sa problemom dvostrukog plaćanja za usluge u zdravstvu – državi plaća na mesečnom nivou da mu obezbedi zdravstvenu zaštitu, a onda plaća privatnicima usluge kada mu država uskrati ono za šta je platio! Prisetite se kada ste zadnji put zakazali pregled kod specijaliste u razumnom roku? I da li ste znali da su domovi zdravlja dužni da vam obezbede pregled kod specijaliste u roku od 30 dana?

- Kada sam zvala da zakažem pregled kod ginekologa u Domu zdravlja "Signal", početkom decembra, rekli su mi u kol centru da je sve puno naredna dva meseca, i da zovem tek od februara, pa da vidim da li mogu da zakažem. Nije pomoglo ni direktno obraćanje medicinskoj sestri i glavnoj medicinskoj sestri. Onda sam odlučila da tražim potvrdu da ne mogu dobiti pregled, ali su se svi pravili neobavešteni, i niko nije znao da kaže da li se potvrda može dobiti i ko je dužan da mi je da – objašnjava za mojnovisad.com svoje iskustvo jedna naša sugrađanka.

Kako dalje navodi, ona je stupila u kontakt sa zaštitnicom prava osiguranih lica Editom Nikolić, ali posle višenedeljne komunikacije nije naišla na konkretnu pomoć.

- Nakon više poziva, zaštitnica me je savetovala da napišem pismeni prigovor, što sam i učinila. Posle mesec i po dana su me zvali i pokušali da se "izvade" sa terminom dva meseca od momenta kada sam pregled tražila. Zaštitnica me je takođe pozvala, konstatujući da je moj problem rešen. Odlučila je da zanemari činjenicu da sam se žalila na to što mi niko ne da potvrdu da ne mogu dobiti pregled. Stekla sam utisak da se međusobno "pokrivaju", i da će učiniti sve da vas najpre obeshrabre da tražite ono što vam pripada, a u slučaju da ste uporni, da će pokušati sve samo da vam ne izdaju potvrdu na osnovu koje ćete naplatiti pregled na koji ste morali da idete kod privatnika – žali se naša sugrađanka, koja je uložila žalbu na rad zaštitnice Nikolić Sektoru za kontrolu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Kako saznajemo iz drugih poverljivih izvora, iskustvo ove sugrađanke nije usamljeno. U Domu zdravlja "Novi Sad" znale su biti upućene i grube reči sa samog vrha zaposlenima koji su pokušali pacijentima da daju prave informacije o njihovim pravima, odnosno kada bi ih uputili na to da imaju prava na potvrdu da im nije omogućen pregled specijaliste u propisanom roku.

Redakcija portala mojnovisad.com pokušala je da dobije odgovore na ključna pitanja od zaštitnice osiguranih lica u Novom Sadu Edite Nikolić, ali su nam nakon dve nedelje čekanja odgovori stigli od lica ovlašćenog za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja Petra Stajkovića.

Stajković potvrđuje da je pravo osiguranika da mu zdravstvena ustanova zakaže u roku od 30 dana  specijalističko-konsultativni i dijagnostički pregled za koji nije predviđena lista čekanja, ukoliko pregled nije hitan, i ukoliko se ne može obaviti odmah.

- Zdravstvena ustanova u koju je osigurano lice upućeno radi obavljanja dijagnostičkog pregleda (uspostavljanja dijagnoze), a koja ne može da pruži zdravstvenu uslugu u roku od 30 dana od dana javljanja osiguranog lica toj ustanovi, dužna je da izda potvrdu o razlozima zbog kojih osigurano lice nije primljeno na pregled, na obrascu P3 – navodi Stajković, dodajući da na osnovu te potvrde može da se obavi pregled u privatnoj praksi ili u dopunskom radu u zdravstvenoj ustanovi sa kojom je zaključen ugovor.

 

SAMI PROVERITE KAD JE SLOBODAN LEKAR: Kako je i u Novom Sadu uveden sistem IZIS, na sajtu www.mojdoktor.gov.rs pokušali smo da vidimo kakve su šanse da pacijenti dođu do termina za pregled. Tako smo došli prostom pretragom do informacije da u domu zdravlja Signal (Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije" Novi Sad) kod jednog od dva ginekologa koja rade nema termina u narednih šest meseci, dok se kod drugog čeka minimum na termin 63 dana! Dakle, može se očekivati da će ova ustanova da se suoči sa velikim problemom kad nezadovoljne pacijentkinje, poput naše sagovornice, krenu da traže zdravstvenu zaštitu, site plaćanja privatnicima. Što se tiče Doma zdravlja "Novi Sad", sistem pokazuje da već prekosutra, dakle prvog radnog dana, šest ginekologa ima slobodan termin, dok se kod ostalih čeka od preko pet do preko 26 dana na prvi slobodni termin. Pitanje je, naravno, da li bi vas lekar koji nije vaš izabrani i primio u slobodnom terminu, i da li je stvarno reč o upražnjenim terminima, ili nekim koji su namero ostavljeni za hitne slučajeve i slično. Ipak, dobra je stvar što na pomenutom sajtu možete tačno videti u svakom momentu kada neki lekar nije „bukiran“, pa tako i pokušati da se izborite za svoja prava u srdačnom razgovoru sa medicinskom sestrom.

Posle pregleda u privatnoj praksi, potvrđuje Stajković, osiguranik ima pravo da podnese "matičnoj filijali" zahtev za refundaciju troškova usluge koju je bio prinuđen da plati. U slučaju da zdravstvena ustanova odbija da vam da potvrdu o tome da vam nije omogućila pregled na navedenom obrascu, kako nam je dalje pojašnjeno, osiguranik može da se na to prituži zaštitniku prava osiguranih lica, čiji će izveštaj (odgovor na pritužbu) biti dokaz umesto uskraćene potvrde.

Međutim, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje napominju da se pomenuti uputi ne odnose na slučaj kada je uveden sistem IZIS (integrisani zdravstveni informacioni sistem), te da se u tom slučaju o svojim pravima osiguranici mogu raspitati u Ministarstvu zdravlja ili na mejl . Budući da u Novom Sadu funkcioniše IZIS, pitanje je zašto Republički fond nije bio spreman da našem portalu oda tajnu šta Novosađani treba da rade kad im uskrate prava, i zašto nas upućuje da pišemo na navedeni mejl? No, doćemo i do te informacije. Zasad nam je dovoljno da uputimo sugrađane da se pritužuju zaštitniku osiguranika kad im ne daju traženu potvrdu, jer to provereno dovodi bar do toga da vam na brzinu traže termin ne bi li se izvadili iz problema.

Odgovarajući na pitanja našeg portala, iz Republičkog fonda potvrđuju da na teritoriji Novog Sada postoje tri zaštitnika prava osiguranih lica kojima se možete obratiti. U toku 2016. godine u Novom Sadu je podneto 89 prijava koje su se ticale nemogućnosti zakazivanja specijalističkog, odnosno dijagnostičkog pregleda. Ma kako da su te prijave prošle, jedno je sigurno – dok ne insistirate na svom pravu i uputite pismeni prigovor, svi će vas tretirati kao da tražite nešto besplatno, što niste već debelo platili, a nakon prijave možete se nadati da će vam titrati kako znaju i umeju!

KOME SE PRITUŽITI? Zaštitnik prava osiguranih lica u Domu zdravlja "Novi Sad", koji je zadužen i za oštećene u studentskoj zaštiti, "Signalu", i hitnoj medicinskoj pomoći, trebalo bi da radi svaki radni dan od 7.30 do 15.30 sati, a njegov/njen broj telefona je 064/8522-750 i 064/8522-751. Mejl adresa je .

Zaštitnik u Kliničkom centru Vojvodine, koji je zadužen i za Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i Kliniku za stomatologiju Vojvodine, radi ponedeljkom, sredom i petkom od 7.30 do 15.30 sati, broj telefona je 064/8522-755, a mejl adresa .

Zaštitnik u Institutu u Sremskoj Kamenici, koji je zadužen kako za institute u Kamenici, tako i za Vojnomedicinski centar Novi Sad i Specijalnu bolnicu za reumatske bolesti Novi Sad, radi utorkom i četvrtkom od 7.30 do 15.30 sati, brojevi telefona su 064/8522-753 i 064/8522-754. Mejl adresa je .

Oceni vest:
25
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • b

    pre 2585 dana i 14 sati

    bravo za članak. samo nastavite sa istraživanjima i deljenjem bitnih informacija, a ne prenošenjem besmislenih vesti-nevesti kao što radi većina medija.

    Oceni komentar:
    0
    17
  • Bojan

    pre 2153 dana i 16 sati

    U Signalu su me medicinske sestre vozale tri meseca da zakazem merenje ocnog pritiska. Svaki put je bilo ,dodjite iduce njedelje pa cemo videti. Na moje pitanje zasto mi ne zakazu one same pa mi jave datum nije bilo odgovora,a to sam morao da radim jer sam lecio krvni pritisak. Na kraju sym otisao kod privatnika. Hvala na clanku nisam o ovome nista znao.

    Oceni komentar:
    1
    9