Ne planirajte stvari ako hoćete da u njima uživate više

Ne planirajte stvari ako hoćete da u njima uživate više

Istraživači iz Ohaja su utvrdili da nam stvari koje isplaniramo daleko manje prijaju, čak i kada su u pitanju one poput odlaska na kafu s prijateljima. Ispostavilo se da je mnogo bolje kada se sve dogodi iznenada i sponatano.

Brz tempo života nalaže da planiramo i privatne stvari, kao što je odlazak na kafu sa prijateljicom, ali ako to uradimo, ona će nam manje prijati. Barem tako tvrde istraživači iz Ohaja koji kažu da se manje radujemo događajima koje smo prethodno isplanirali. Razlog je to što planiranje čini da čak i zabavne aktivnosti podsećaju na posao, pa se uživanje u njima smanjuje.

Do ovog zaključka naučnici su došli na osnovu niza eksperimenata, pa i jednog na studentskom kampusu gde su napravili improvizovani kafić. Prvoj grupi studenata rečeno je da zakažu termin za besplatno uživanje u kafi i keksićima, dok je drugoj samo saopšteno da će kafić biti otvoren naredna dva sata i da svrate kad požele pauzu. Nakon toga, studenti su popunjavali upitnik i ustanovljeno je da su u kafi više uživali ispitanici iz druge grupe.

Dakle, planovi napravljeni u trenutku, kao što je iznenadna odluka da odete u šetnju sa prijateljicom, povećavaju uživanje. Pošto je to u današnje vreme kada ljudi imaju malo vremena a mnogo obaveza gotovo nemoguća misija, naučnici predlažu da barem budete fleksibilniji u pogledu planova.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan