NE ZAREZUJU ČINJENICE: Građani i dalje veruju da je Rusija najveći donator Srbije

NE ZAREZUJU ČINJENICE: Građani i dalje veruju da je Rusija najveći donator Srbije

I pored činjenice da su od početka ovog veka do danas Evropska unija i njene članice u Srbiju nepovratno uložile gotovo tri milijarde evra, građani Srbije i dalje veruju da je najveći donator njihove zemlje Rusija.

Šef diplomatije Nemačke poslednjih dana se ovako čudio – ne može biti da u Srbiji velika većina stanovništva još uvek veruje da je Rusija ta koja njihovoj zemlji pruža najveću finansijsku pomoć.

- Ne razumem, na primer, zašto nekoga na putu od aerodroma ka centru Beograda pozdravlja veliki bilbord posvećen rusko-srpskom prijateljstvu, dok su žuta i plava boja Evropske unije potpuno nevidljive – nastavio je Zigmar Gabrijel. 

Nemački šef diplomatije pošao je od standarda racionalnosti i otuda njegovo nerazumevanje.

Naklonost ogromnog broja srpskog stanovništva prema Kremlju nije, međutim, zasnovana na rasuđivanju, na računici, na ispravnom shvatanju sopstvenog interesa ili viziji uspešnije budućnosti.

- Verujem u Rusiju zato što nemamo nikakvo loše iskustvo kroz istoriju, a onda nas spaja i tradicija, isto poreklo. Od Rusije se makar ne očekuje nikad nikakvo zlo, a od Evropske unije uvek se očekuje prevara. U jedno sam siguran: ako dođe do svetskog sukoba, po prirodi stvari naći ćemo se na strani na kojoj je Rusija –  kaže Užičanin Žarko Višnjevac za "Slobodnu Evropu".

Na njega i ljude sličnog mišljenja očito ne utiče informacija da su evropske kompanije u Srbiju uložile pet puta više novca nego ruske. One su u proteklih 10 godina uložile gotovo 15 milijardi evra, što je čak 73 odsto svih investicija koje su došle u Srbiju. EU je tradicionalno ključni i najveći trgovinski partner Srbije, sa udelom više od 63 odsto u njenom ukupnom izvozu i uvozu.

Na drugoj strani, ruske investicije u Srbiji dostigle su 2,4 milijarde evra, robna razmena 2,3 milijarde dolara, s tim da uvoz značajno nadmašuje izvoz u Rusiju.

Uprkos svemu navedenom, da je Rusija najveći donator Srbije veruje 25 odsto građana Srbije. To je pokazalo istraživanje Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije sprovedeno krajem prošle godine. A da su EU i njene članice od 2000. do 2015. godine Srbiji donirale 2,7 milijardi evra bespovratne pomoći i time značajno doprinele njenom razvoju zna samo 21 posto ispitanih.

Izvor: www.slobodnaevropa.org

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nenad

  pre 837 dana i 19 sati

  Nije donator ali nije nam ni unistila imovinu vrednu 33 milijarde dolara 99'

  Oceni komentar:
  3
  0
 • Nikola

  pre 836 dana i 19 sati

  Šta god da kupite u Srbiji je nemačko a kvalitet nije ni blizu onom koji je u nemačkoj. Unišitili su nam našu privredu, radimo za 200€ a oni nam daju crkavicu i još nas ponižavaju. Zna li taj šef nemačke diplomatije koliko bi bilo Srba i šta bi sve Srbija imala da nas oni nisu u X navrata uništavali...?

  Oceni komentar:
  2
  0
almaško groblje elektrovojvodina isključenja struje OK Vojvodina betanija vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad radosne vesti servisne informacije raspored sahrana novi sad odbojka Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad smanjen pritisak vode bez vode gradsko groblje jkp lisje vodovod memorijal velikana groblje Daško i Mlađa bebe novorođenčad lisje bez struje novosadsko porodilište Voša havarija na vodovodu Spens