Ne zatvarajte oči pred nasiljem u porodici

Ne zatvarajte oči pred nasiljem u porodici

Tokom prošle godine u sigurnu žensku kuću u Novom Sadu primljeno je 52 deteta i 58 žena, dok je u Sigurnoj dečjoj kući 2015. godine boravilo 110 dece. Navedeni podaci svedoče da je nasilje u porodici tema o kojoj celo društvo treba više da povede računa i da pred ovim problemom ne smemo da zatvaramo oči.

Stručnjaci, ali i predstavnici državnih organa koji se bave ovom problematikom, smatraju da se o nasilju u porodici nedovoljno govori, da društvo još uvek nema svest o tome da je svako nasilje, pa čak i sumnju na to, neophodno prijaviti.

- Policija, centar za socijalni rad, svi oni deluju po prijavama. Problem je u tome što ne dolazi do prijava. Svi gledamo u svoje dvorište, ne progovaramo o toj temi koja se zove zlostavljanje i zanemarivanje - kaže za RTV prof. dr Zoran Pavlović, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe.

U novosadskom Centru za socijalni rad kažu da oni reaguju na sve vrste prijava gde postoji nasilje, pa bile one i anonimne. Do podataka o eventualnom nasilju i zanemarivanju dece dolaze i kroz redovan rad prateći porodice za koje postoji sumnja da se u njima nešto tako dešava. Međutim, za RTV ističu da bez pomoći građana veliki broj slučajeva zlostavljanja nikad ne može biti otkriven.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan