Ne zatvarajte oči pred nasiljem u porodici

Ne zatvarajte oči pred nasiljem u porodici

Tokom prošle godine u sigurnu žensku kuću u Novom Sadu primljeno je 52 deteta i 58 žena, dok je u Sigurnoj dečjoj kući 2015. godine boravilo 110 dece. Navedeni podaci svedoče da je nasilje u porodici tema o kojoj celo društvo treba više da povede računa i da pred ovim problemom ne smemo da zatvaramo oči.

Stručnjaci, ali i predstavnici državnih organa koji se bave ovom problematikom, smatraju da se o nasilju u porodici nedovoljno govori, da društvo još uvek nema svest o tome da je svako nasilje, pa čak i sumnju na to, neophodno prijaviti.

- Policija, centar za socijalni rad, svi oni deluju po prijavama. Problem je u tome što ne dolazi do prijava. Svi gledamo u svoje dvorište, ne progovaramo o toj temi koja se zove zlostavljanje i zanemarivanje - kaže za RTV prof. dr Zoran Pavlović, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe.

U novosadskom Centru za socijalni rad kažu da oni reaguju na sve vrste prijava gde postoji nasilje, pa bile one i anonimne. Do podataka o eventualnom nasilju i zanemarivanju dece dolaze i kroz redovan rad prateći porodice za koje postoji sumnja da se u njima nešto tako dešava. Međutim, za RTV ističu da bez pomoći građana veliki broj slučajeva zlostavljanja nikad ne može biti otkriven.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija horoskop Novosadska racija isključenja struje novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad bez struje isključenje vode obeležavanje novosadske racije jkp lisje sahrane novi sad novorođenčad Isključenje struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izmena trase autobusa dnevni horoskop astrologija bebe uhapšen diler betanija servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja zodijak klinika za ginekologiju i akušerstvo JGSP "Novi Sad" vlada srbije zdravlje elektrovojvodina bez vode korona virus