Nedelja Evrope u znaku kulture: Onlajn koncerti, poetske večeri, izložbe...

Nedelja Evrope u znaku kulture: Onlajn koncerti, poetske večeri, izložbe...

Dan Evrope, 9. maj, ove godine dočekuje se u drugačijem ambijentu nego ranije, ali i u novonastalim okolnostima slaviće se vrednosti Evropske unije, uz socijalno distanciranje ali sa potrebom da bar na mreži budemo bliži nego ranije.

Tokom "Nedelje Evrope", EU info point je spremio kulturni program zajedno sa partnerima i saradnicima iz sektora kulture koji tradicionalno podržavaju njihove inicijative.

U ovoj krizi kada se kultura najviše bori sa resursima, pružili smo im podršku i iskoristili priliku za jačanje našeg partnerstva. Podržali smo šest organizacija iz Niša i Novog Sada koje su pripremile kulturne događaje na temu evropske kulture, zajedničkih vrednosti i solidarnosti – navodi se u saopštenju.


9. maj – Zvanična proslava

Tokom samog Dana Evrope, obratiće se ambasador Sem Fabrici, ali će biti i mnogo onlajn sadržaja, a nekoliko lokacija u Beogradu biće osvetljeno u bojava zastave EU, plavoj i žutoj.

10. i 12. maja od 19 časova – Onlajn poetske večeri

Poetsko veče predstavlja video nastupe 22 pesnika i pesnikinja iz Srbije, Portugala, Finske, Nemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Poljske, Švedske i Slovenije okupljnih preko udruženja iz Novog Sada, Mračna komora, koji će čitati poeziju na svojim maternjim jezicima na temu solidarnosti.

 

10. i 12. maja od 20 časova – Onlajn koncerti

Svirka za Evropu uključuje dva koncerta – beogradskog benda Kristali i koncert novosadskog benda Deep Steady. Na stranici knjižare Bulevar Books tokom oba dana biće postavljeno pitanje vezano za evropsku književnost, a prva osoba koja odgovori tačno na pitanje, dobiće na poklon knjigu u izdanju Izdavačke kuće Bulevar.

 

11. maja od 20 časova – Onlajn koncert "Savremeni zvuci na klasičan način"

Organizatori pozivaju zainteresovane da im se pridruže na muzičkom putu do nekih od najvećih svetskih hitova svih vremena.

Da li ste se pitali kako "Over the rainbow", "Stairway to heaven" ili "Take me on" zvuče na klasičnim instrumentima? Članovi Orkestra Impresija iz Niša su za vas spremili impresivnu poslasticu – navodi se u saopštenju Eu info pointa. 

 

13. maj od 20 časova – Onlajn performans "Davorin i Krejzi: Krejzi fakts o Evropi"

Sve što treba da znate o Evropi i mnogo toga što vam uopšte nije neophodno! Glumac Pozorišta lutaka u Nišu Davorin Dinić i njegova lutka Krejzi su za vas spremili performans kako bi vas bliže upoznali sa Evropom. 

 

15. maj od 20 časova – Onlajn dečiji koncert "Vilenjačka radost pevanja"

Pridružite nam se na koncertu naših najmlađih umetnika, članova hora "Vilenjaci" iz Niša koji će vas voditi na muzičko putovanje od naše zemlje do Italije i Francuske, upoznati sa Mocartom i Bahom i u slavu Dana Evrope sve začiniti Betovenovom "Odom radosti".

Radost zajedničkog pevanja, razvijanje koncentracije, samopouzdanja, podsticanje mašte, kreativnosti, sticanje i negovanje prijateljstva… samo su neke od važnih odlika koje krase članove hora "Vilenjaci" iz Niša, pod dirigentskom palicom Milene Miljković, dipl. muzičkog pedagoga.

 

16. maja od 18 časova – Izložba "Solidarnost" udruženja Šok zadruga

Izložba će obuhvatiti radove vizuelnih umetnika i umetnica udruženih oko udruženja Šok zadruga, koji će predstaviti svoje radove u različitim formatima, crtež, slika, GIF, viber aplikacija, dizajnerskih rešenja na temu solidarnosti.


Sve događaje možete pratiti na Fejsbuk stranicama EU info kutka Novi Sad i EU info kutka Niš.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan