Nedelja ponosa počinje u ponedeljak, u petak prvi Novosadski prajd

Nedelja ponosa počinje u ponedeljak, u petak prvi Novosadski prajd

Prva Novosadska nedelja ponosa, u okviru koje će se održati i Novosadski prajd, počeće sutra, 13. maja, na više lokacija u Novom Sadu, a u organizaciji grupe "Izađi" iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019.

Ovaj događaj je zakazan u sedmici u kojoj se obeležavaju Međunarodni dani borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT).

Novosadska nedelja ponosa biće svečano otvorena u ponedeljak u plavoj sali Skupštine grada, a u okviru otvaranja održaće se i tribina. Ponedeljak će obeležiti i izložba fotografija "Transbalkan" Aleksandra Crnogorca, javlja "Telegraf".

Utorak je posvećen mladim pripadnicima LGBTI zajednice i diskusiji u KC Lab u kom će biti puštani filmovi i priređena i žurka.

U sredu će u društvenom centru "Izađi" biti aktivnosti koje sprovode roditelji LGBTI omladine.

U četvrtak publiku očekuje predavanje "Zašto homoseksualnost i transeksualnost nisu bolest" u kancelariji OPENS-a u Laze Telečkog, kao i aktivnost "Upoznajte Da se zna volontere".

Novosadski prajd zakazan je za petak u 12 časova na Trgu republike. Uveče će u Firchie Think Tank studiju u Kineskoj četvrti biti organizovana "Drag up" žurka, što je, najveći drag šou organizovan u Novom Sadu.

Kako su ranije izjavili organizatori, ciljevi Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda su "ukazivanje na položaj LGBTI populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije, podizanje vidljivosti ove ranjive grupe u Novom Sadu, osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBTI pokreta i aktivista/kinja i osnaživanje mladih LGBTI osoba".

- Ovom manifestacijom želimo da povećamo razumevanje i zatražimo podršku većinske populacije za LGBTI osobe, kroz zajedničko učestvovanje u svim aktivnostima. Grupa "Izađi" želi da doprinese izgradnji demokratskog društva u kojem svaki pojedinac i pojedinka mogu uživati ista prava bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Ovim događajem želimo zapravo da osnažimo mlade osobe na lokalu i da im pokažemo da postoje i organizacije i ljudi koji se bore za njihova prava – rekao je Filip Kocevski, koordinator ove grupe. 

Kocevski je istakao da su za organizaciju Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda dobili punu podršku Grada Novog Sada, kao i lokalne policije, bez čega organizacija ne bi bila moguća na ovako uspešan način.

Oceni vest:
4
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Добросав

  pre 1295 dana i 16 sati

  Згубидани свих земаља уједините се...

  Oceni komentar:
  7
  14
 • Dacika

  pre 1295 dana i 15 sati

  Izuzetno, izuzetno već smara tema gej problema.
  Koga to u opšte više zanima?

  Oceni komentar:
  8
  19
 • Milos

  pre 1295 dana i 11 sati

  Gospodo guzeranti, a cime se to ponosite?

  Oceni komentar:
  5
  18
 • ja

  pre 1294 dana i 13 sati

  psiholozi i psihijatri su njima potrebni, a ne parade!

  Oceni komentar:
  2
  9
 • Mirko

  pre 1294 dana i 10 sati

  Pustite jadne ljude, oboleli od "derpesije".

  Oceni komentar:
  3
  2
 • Novosađanka

  pre 1293 dana i 19 sati

  Meni ne smeta LGBT ni najmanje, ne prave nikakvu štetu za razliku od fašista i snajperista amatera koji nam divljaju po gradu, kao i onih koji bi da zabetoniraju svaki trag zelenila. Nije baš da mislim da ima smisla ponositi se svojom seksualnošću, ali ne mislim da je to problem u odnosu na prave užase koji svaki dan gledam. Prvo, snajperistu u zatvor, omladince fašiste u zatvor, zelenilo pod zaštitom države... itd pa ćemo razgovarati o opravdanosti parade. Prioriteti!

  Oceni komentar:
  1
  2