NEDIMOVIĆ: Hleb i brašno neće poskupeti u naredna dva meseca

NEDIMOVIĆ: Hleb i brašno neće poskupeti u naredna dva meseca

Više nema ograničenja u izvozu brašna. Danas stupa na snagu odluka Vlade Srbije, koja predviđa da se brašno slobodno i neograniceno izvozi iz Srbije.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da svega ima u rafovima i da u Srbiji nema bojazni, kao u nekim drugim zemljama, gde postoje problemi sa brašnom, mlekom i suncokretovim uljem. Prema njegovim rečima, država je intervenisala i pomogla mlinsko-pekarskom sektoru sa jeftinijom pšenicom iz robnih rezervi i tako nadomestila eventualne gubitke koje mogu imati.

Nedimović smatra da je bila dobra odluka što je na 45 dana bio zabranjen izvoz, prenosi RTS.

Na svetskom tržištu žitarica je haos i nama je bilo potrebno da izbilansiramo naše stanje, da sačuvamo Srbiju, da ima dovoljno resursa. Zamislite situaciju da je Srbija za tri dana izvezla svu pšenicu i brašno koje ima. Šta bi ostalo za Srbiju, šta bismo imali. U narednih 60 dana hleb, brašno tip 400 i brašno tip 500 u kilskom i petokilskom pakovanju sigurno neće poskupeti. Doneli smo odluku za naredna dva meseca, ali Vlada ima pravo da interveniše ukoliko smatra da na tržištu postoje određeni poremećaji. Sva je prilika da će na svetskom tržištu žitarica, zbog sukoba u Ukrajini, biti potpuni cirkus ‒ rekao je Nedimović.

On navodi da Srbija u ovom trenutku ima višak od 170.000 tona brašna i da se od naredne žetve očekuje preko 3.400.000 tona pšenice, što je jedan od boljih prinosa po hektaru.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan