Nedovoljno inspektora za borbu protiv trgovaca nedeklarisanim mesom

Nedovoljno inspektora za borbu protiv trgovaca nedeklarisanim mesom

Veterinarska inspekcija podnela je u protekle dve godine ukupno šest prijava protiv "Tržnice" jer je dozvolila nelegalnu prodaju mesa i prerađevina na pijačnim tezgama.

Prodaja salama, kobasica i šunke bez jasne deklaracije i porekla nelegalna je kako na ulicama, tako i na pijačnim tezgama, ali je pojava protiv koje se inspekcija, čini se, uzalud bori.

Kako tvrdi načelnik inspekcije za južnobački okrug Vlado Grubač, najviše ilegalnih trgovaca i to uglavnom mađarskih proizvoda je na Futoškoj pijaci, ali je prodaja zastupljena na svim pijacama. Toga su svesni i u "Tržnici", u kojoj kažu da u njihovoj osnovnoj delatnosti nije kontrolisanje šta se prodaje na tezgama, već njihovo "izdavanje i upravljanje".

U tumačenjima Statuta "Tržnice" i odgovarajućih zakona dolazi do nesporazuma između nadležnih inspekcija i ovog preduzeća, što omogućava ilegalnim trgovcima da masovno prodaju meso koje satima, pa čak i danima, stoji na otvorenom.

- Zaposleni u "Tržnici", u slučaju da primete prodaju koja nije u skladu sa propisima, mogu da opomenu zakupce i obaveste nadležne organe, što su aktivnosti koje svakako redovno i preduzimaju. Napominjemo da preduzeće sa većinom nadležnih inspekcijskih službi ostvaruje korektan nivo saradnje, te da naši zaposleni na pijacama uvek stoje na raspolaganju inspektorima u cilju što efikasnijeg vršenja nadzora, kažu u ovom preduzeću.

S druge strane, načelnik Grubač navodi da se ispostavlja da se na pijaci može prodavati svašta što zakonom nije dozvoljeno, ako tako predviđa Statut nadležnog preduzeća. On dodaje i da na pijaci mogu da delaju samo registrovani trgovci i poljopriprednici.

- Živina i mlečni proizvodi mogu da se prodaju samo u za to predviđenim vitrinama umesto na tezgama, a da ne govorim da tamo prodaju ljudi koji nisu prijavljeni i ne plaćaju poreze državi. Dovoljno je da su platili izdavanje tezge i ništa više, iako nisu ispunjeni svi uslovi predviđeni zakonima o trgovini, poljoprivredi i veterinarstvu", objašnjava on.

Ulična prodaja mesa, mleka i jaja redovno se i bez poteškoća odvija kako unutar i u okolini pijačnih predela, tako i u ćoškovima po kvartovima, na bulevarima i u vozilima pored puteva. Inspektora nema dovoljno da pokriju sva područja i sankcionišu ilegalne trgovce potencijalno opasnih namirnica, iako je prema sadašnjem Zakonu o inspekcijskom nadzoru dovoljno da se ilegala prijavi bilo kojoj inspekciji.

Naime, svaka inspekcija je dužna da postupi po prijavi i/ili prenese je u nadležnost odgovarajuće, čime se (barem u teoriji) eliminiše izbegavanje odgovornosti i preklapanje nadležnosti. Činjenica je, doduše, da se prebacivanje "vrućih krompirića" i dalje radi.

Grubač napominje da je najbolje da se slučajevi sa hranom prijave veterinarskoj inspekciji, iako i tu ima otežavajućih okolnosti.

- Sada su za uličnu prodaju hrane nadležne veterinarska, sanitarna i delom tržišna inspekcija. Stvar je u tome što inspekcija ne može stalno da bude na terenu, već zakon procenjuje da se kontroliše na osnovu procene rizika, kaže Grubač.

USKORO PRETRES I BEZ DOZVOLE SUDA: Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru biće u potpunosti primenjen počev od 30. aprila ove godine, a omogućiće inspekciji da bez dozvole suda, ali u prisustvu policije, pretresa vozila u kojima se na ulicama ilegalno prodaje meso.

 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan