Neizvesna budućnost mladih u Srbiji, spas inostranstvo

Neizvesna budućnost mladih u Srbiji, spas inostranstvo

U Srbiji čak pola miliona mladih ljudi, starih između 20 i 34 godina, živi s roditeljima. Jedna trećina njih nema izgleda da započne samostalni život jer nema nikakve prihode, a i oni koji su zaposleni ostaju u zajednicama jer ne mogu sebi da priušte iznajmnjivanje stana i obezbeđivanje da od ostatka novca pristojne žive.

Na pitanje zašto još uvek živi s mamom i tatom, Aleksandar (31) za "Dnevnik" odgovara da će se od njih seliti – samo u inostranstvo.

- Nemam stalan posao, plaćen sam delom na ruke, delom po ugovoru, nemam penziono, zvanično sam na birou. Roditelji imaju nelegalizovanu kuću, a banka bi me, sve i da se nekim čudom zvanično zaposlim, glatko odbila za bilo kakav kredit, te ni sprat ne mogu da sredim za buduću porodicu. Zato devojka i ja, i pored "sređenog stambenog pitanja" planiramo da idemo u Nemačku. Tamo ćemo barem moći da od svojih plata iznajmimo stan, a kad budemo rešili da proširimo porodicu, imaćemo podršku države. Ovde imamo samo podršku roditelja, i to emotivnu, a to nije dovoljno za život – kaže Aleksandar.

Mnoge mlade u Srbiji danas izdražavaju i babe i dede od penzija, koje su postale jedina sigurna primanja u Srbiji. U istraživanju "Mladi u Srbiji 2015.", koje su sproveli Smiljka Tomanović i Dragan Stanojević, zaključuje se da mlade u Srbiji generalno odlikuje velika finansijska nesamostalnost i zavisnost od resursa roditeljske porodice, a deo mladih izložen je izrazitoj materijalnoj deprivaciji do te mere da ne može da obezbedi sebi ni adekvatnu ishranu.

Kako mladi u Srbiji do krova nad glavom uglavnom dolaze ili nasledstvom ilu uz finansijsku pomoć roditelja, sve sporije stiču emocionalnu i funkcionalnu autonomiju. Takođe, smatraju sociolozi, zbog toga i sve kasnije stupaju u brak, a i kada to čine u okrilju "proširene porodice", bračne vode brzo napuštaju razvodom.

Prema podacima Dragana Stanojevića, docenta na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji je u ime Instituta za sociološka istraživanja učestovao u istraživanju motiva zbog kojih mladi žive s roditeljima, među mladima koji žive s mamom i tatom značajno je više muškaraca – oko 90 posto, u odnosu na oko 70 posto žena.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • JOLE

  pre 1106 dana i 4 sata

  Pre 5 godina kad sam hteo da idem u Nemačku nisam mogao...sad kad mogu neću da se guram tamo sa muslimanima na socijali,Nemačka je do proleća propala gore od Srbije ja vam kažem,tamo gde dođu oni nema života.Ostanite u Srbiji,jer dolaze užasna vremena za sve.

  Oceni komentar:
  5
  1
bebe raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad jkp novosadska toplana havarija na vodovodu sahrane EPS štrand novosadsko porodilište almaško groblje vremenska prognoza novi sad isključenja struje servisne informacije Miloš Vučević RHMZ jkp lisje servisne informacije novi sad radosne vesti betanija horoskop dunav bez struje matična knjiga rođenih elektrovojvodina porodilište gradsko groblje raspored sahrana novi sad novosađani horoskopski znaci bez vode