Neizvesna budućnost mladih u Srbiji, spas inostranstvo

Neizvesna budućnost mladih u Srbiji, spas inostranstvo

U Srbiji čak pola miliona mladih ljudi, starih između 20 i 34 godina, živi s roditeljima. Jedna trećina njih nema izgleda da započne samostalni život jer nema nikakve prihode, a i oni koji su zaposleni ostaju u zajednicama jer ne mogu sebi da priušte iznajmnjivanje stana i obezbeđivanje da od ostatka novca pristojne žive.

Na pitanje zašto još uvek živi s mamom i tatom, Aleksandar (31) za "Dnevnik" odgovara da će se od njih seliti – samo u inostranstvo.

- Nemam stalan posao, plaćen sam delom na ruke, delom po ugovoru, nemam penziono, zvanično sam na birou. Roditelji imaju nelegalizovanu kuću, a banka bi me, sve i da se nekim čudom zvanično zaposlim, glatko odbila za bilo kakav kredit, te ni sprat ne mogu da sredim za buduću porodicu. Zato devojka i ja, i pored "sređenog stambenog pitanja" planiramo da idemo u Nemačku. Tamo ćemo barem moći da od svojih plata iznajmimo stan, a kad budemo rešili da proširimo porodicu, imaćemo podršku države. Ovde imamo samo podršku roditelja, i to emotivnu, a to nije dovoljno za život – kaže Aleksandar.

Mnoge mlade u Srbiji danas izdražavaju i babe i dede od penzija, koje su postale jedina sigurna primanja u Srbiji. U istraživanju "Mladi u Srbiji 2015.", koje su sproveli Smiljka Tomanović i Dragan Stanojević, zaključuje se da mlade u Srbiji generalno odlikuje velika finansijska nesamostalnost i zavisnost od resursa roditeljske porodice, a deo mladih izložen je izrazitoj materijalnoj deprivaciji do te mere da ne može da obezbedi sebi ni adekvatnu ishranu.

Kako mladi u Srbiji do krova nad glavom uglavnom dolaze ili nasledstvom ilu uz finansijsku pomoć roditelja, sve sporije stiču emocionalnu i funkcionalnu autonomiju. Takođe, smatraju sociolozi, zbog toga i sve kasnije stupaju u brak, a i kada to čine u okrilju "proširene porodice", bračne vode brzo napuštaju razvodom.

Prema podacima Dragana Stanojevića, docenta na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji je u ime Instituta za sociološka istraživanja učestovao u istraživanju motiva zbog kojih mladi žive s roditeljima, među mladima koji žive s mamom i tatom značajno je više muškaraca – oko 90 posto, u odnosu na oko 70 posto žena.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • JOLE

  pre 1530 dana i 18 sati

  Pre 5 godina kad sam hteo da idem u Nemačku nisam mogao...sad kad mogu neću da se guram tamo sa muslimanima na socijali,Nemačka je do proleća propala gore od Srbije ja vam kažem,tamo gde dođu oni nema života.Ostanite u Srbiji,jer dolaze užasna vremena za sve.

  Oceni komentar:
  5
  1