Neka imena za decu su zabranjena u Evropi, dok je u Srbiji drugačiji slučaj

Neka imena za decu su zabranjena u Evropi, dok je u Srbiji drugačiji slučaj

Matične službe širom Evrope ne dopuštaju roditeljima da deci daju imena zbog kojih će im se drugi rugati, ponižavati ih ili im se smejati.

Francuzi, na primer ne dopuštaju imena zbog kojih bi deci drugi mogli da se rugaju. Službenik matične službe o svojoj sumnji obaveštava nadležni sud, a na sudu se potom donosi odluka je li ime odgovarajuće ili ne.

Ako kojim slučajem živite u Francuskoj, vaše dete neće moći da se zove Nutella, Princ William ili Mini Cooper.

I Nemci imaju prilično stroga pravila po tom pitanju. Deca ne smeju nositi unisex imena, imena poznatih proizvoda ili ona koja će se na bilo kakav negativan način odražavati na njih. Zabranjena su imena poput Matti, Osama bin Laden, Adolf Hitler. 

Sa zabranama koje se tiču dečjih imena ne zaostaju ni Švajcarci. Deci ne smeju davati pogrdna imena, devojčice ne smeju nositi muška imena, a dečaci ženska. Zabranjeno je decu nazivati po gradovima, kao i po biblijskim negativcima. Tako su na popis zabranjenih dospela imena poput Pariz, Chanel i Juda.

I Šveđani brane imena koja smatraju neprikladnim, a među njima su na primer Metallica, Ikea i Superman.

U Danskoj su zabranjena imena poput: Ashleiy, Pluto, Jakobp... Danci imaju i posebnu listu s oko 4.000 ženskih i 3.000 muških odobrenih dečjih imena. Ako želite detetu da date ime koje nije na tom popisu, morate zatražiti dopuštenje od posebnog dela Univerziteta u Kopenhagenu. Svake godine dobijaju zahtjeve za oko hiljadu novih imena, od čega čak petinu odbacuju zbog neprikladnosti ili čudnog načina pisanja. 

U Srbiji ne postoji spisak dozvoljenih imena, a nema čak ni preporuke imena kojima bi se štitili tradicija i duh našeg jezika. Naš porodični zakon kaže da ime deteta određuju roditelji, da imaju slobodu izbora, ali da ne mogu naslednicima izabrati pogrdna imena, koja vređaju moral ili koja su u suprotnosti sa običajima.

 Neobična ženska imena zabeležena u glavnom gradu, bez obzira na starost, jesu - Svila, Vidra, Pepeljuga, Duga, ili Mirođija. Devojčice su bez problema dobijale i imena Pobeda, Željica, Zdravica, Lasta, Vedra, Strela i Kiša. Zanimljiv izbor “srpskih” muških imena je Zeka, Plamen, Mrgud, Jorgovan, Granit, Dren, Omiljen.

Usred Srbije svojevremeno su rađane Kasandre i Ljovisne, Tarzani, Naruta, Jamezdini. Kasnije su to bili Hurem i Šeherezada. U matičnim knjigama zavođeni su i Itan, Latoja, Blanka, Greta, Livia...

 Izvor: n1 / novosti.rs

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza sneg bebe bez struje prognoza vremena JKP Gradsko zelenilo servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod zdravlje vojvodina ns seme jkp novosadska toplana nova godina Vreme u Novom Sadu OK Vojvodina elektrovojvodina isključenje grejanja smanjen pritisak vode odbojkaši vojvodine novosadsko porodilište isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija novosađani bez vode novorođenčad Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo novi sad Novo naselje betanija bez grejanja