Nekadašnja kuća Ignjata Pavlasa postaje ugostiteljski objekat

Nekadašnja kuća Ignjata Pavlasa postaje ugostiteljski objekat

Umesto spomen-prostora velikom rodoljubu, na ekskluzivnoj lokaciji u centru Novog Sada gradi se "gastro-bar" sa apartmanskim smeštajem.

Nekadašnja zgrada predstavništva "Politike" u Novom Sadu, danas oronula i napuštena jednospratnica u Železničkoj ulici 10, u kojoj je svojevremeno živeo veliki srpski rodoljub i stradalnik u zloglasnoj Novosadskoj raciji Ignjat Pavlas (1887-1942), biće pretvorena u ugostiteljski objekat.

Kako pišu "Novosti", budući da su nadležni još davno propustili priliku da zgradu otkupe, obnove i pretvore u spomen-prostor, u znak sećanja na čoveka, koji je svojim angažovanjem dao nemerljiv doprinos prisajedinjenju Banata, Bačke, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji 1918. godine, nekadašnju Pavlasovu kuću otkupila je, na posletku, ugostiteljska firma "Makijato" i, kako smo pisali početkom maja, trenutno je renovira.
 
- Ta zgrada ima status prethodne zaštite, što znači da je predviđena da bude stavljena pod punu zaštitu, kao kulturno dobro – kaže za "Novosti" Siniša Jokić, direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, napominjući da i investitor to mora da ima u vidu.

U Jevrejskoj opštini Novi Sad očekivali su da će nekadašnja Pavlasova kuća kad-tad biti obnovljena i pretvorena u muzej žrtava racije.

- Nisam za to da se od kuće napravi kafić, već bi trebalo da bude spomen-prostor u znak sećanja na znamenitu ličnost Novog Sada, koja je zajedno sa mnogim nedužnim Srbima, Jevrejima i drugima nastradala u zloglasnoj raciji – izjavio je za "Novosti" Goran Levi, predsednik gradske Jevrejske opštine.

Levi podseća da je svojevremeno i zemunska sinagoga pretvorena u restoran, jer "para vrti gde burgija neće", i navodi da tamošnja jevrejska opština nastoji da je povrati restitucijom.

I istoričar Ilija Petrović, koji je još pre deset godina dao inicijativu za postavljanje Pavlasove biste u centru grada, smatra da je kuća u Železničkoj 10 trebalo da bude pretvorena u muzej.

- Pavlas je izuzetno značajna ličnost i bilo bi lepo da je ta kuća sačuvana kao muzejski prostor – dodaje Petrović za beogradski dnevni list i napominje da je, prema nekim izvorima, zgradu posle Drugog svetskog rata Pavlasova ćerka poklonila društvu za staranje o nezbrinutoj deci.

Kasnije je na toj adresi bilo novosadsko dopisništvo dnevnog lista "Politika", a početkom ovog veka prodata je privatnim licima.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan