Nekadašnja kuća Ignjata Pavlasa postaje ugostiteljski objekat

Nekadašnja kuća Ignjata Pavlasa postaje ugostiteljski objekat

Umesto spomen-prostora velikom rodoljubu, na ekskluzivnoj lokaciji u centru Novog Sada gradi se "gastro-bar" sa apartmanskim smeštajem.

Nekadašnja zgrada predstavništva "Politike" u Novom Sadu, danas oronula i napuštena jednospratnica u Železničkoj ulici 10, u kojoj je svojevremeno živeo veliki srpski rodoljub i stradalnik u zloglasnoj Novosadskoj raciji Ignjat Pavlas (1887-1942), biće pretvorena u ugostiteljski objekat.

Kako pišu "Novosti", budući da su nadležni još davno propustili priliku da zgradu otkupe, obnove i pretvore u spomen-prostor, u znak sećanja na čoveka, koji je svojim angažovanjem dao nemerljiv doprinos prisajedinjenju Banata, Bačke, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji 1918. godine, nekadašnju Pavlasovu kuću otkupila je, na posletku, ugostiteljska firma "Makijato" i, kako smo pisali početkom maja, trenutno je renovira.
 
- Ta zgrada ima status prethodne zaštite, što znači da je predviđena da bude stavljena pod punu zaštitu, kao kulturno dobro – kaže za "Novosti" Siniša Jokić, direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, napominjući da i investitor to mora da ima u vidu.

U Jevrejskoj opštini Novi Sad očekivali su da će nekadašnja Pavlasova kuća kad-tad biti obnovljena i pretvorena u muzej žrtava racije.

- Nisam za to da se od kuće napravi kafić, već bi trebalo da bude spomen-prostor u znak sećanja na znamenitu ličnost Novog Sada, koja je zajedno sa mnogim nedužnim Srbima, Jevrejima i drugima nastradala u zloglasnoj raciji – izjavio je za "Novosti" Goran Levi, predsednik gradske Jevrejske opštine.

Levi podseća da je svojevremeno i zemunska sinagoga pretvorena u restoran, jer "para vrti gde burgija neće", i navodi da tamošnja jevrejska opština nastoji da je povrati restitucijom.

I istoričar Ilija Petrović, koji je još pre deset godina dao inicijativu za postavljanje Pavlasove biste u centru grada, smatra da je kuća u Železničkoj 10 trebalo da bude pretvorena u muzej.

- Pavlas je izuzetno značajna ličnost i bilo bi lepo da je ta kuća sačuvana kao muzejski prostor – dodaje Petrović za beogradski dnevni list i napominje da je, prema nekim izvorima, zgradu posle Drugog svetskog rata Pavlasova ćerka poklonila društvu za staranje o nezbrinutoj deci.

Kasnije je na toj adresi bilo novosadsko dopisništvo dnevnog lista "Politika", a početkom ovog veka prodata je privatnim licima.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez grejanja novorođenčad dnevni horoskop jkp lisje Dom zdravlja Novi Sad policija bez vode bez struje novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad sahrane novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Republički hidrometeorološki zavod betanija JKP Vodovod i kanalizacija novosađani Hitna pomoć isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad elektrovojvodina Isključenje struje horoskopski znaci bebe horoskop jkp novosadska toplana isključenje grejanja Dom zdravlja isključenja struje