Nekako s jeseni: Nadležni obećavaju čišćenje Rokovog potoka

Nekako s jeseni: Nadležni obećavaju čišćenje Rokovog potoka

Takoreći svake godine kada nastupi jesen, deo stanovnika Petrovaradina suočava se s istim problemom - izlivanjem nabujale vode iz Rokovog potoka, pri čemu su, osim potencijalne opasnosti od zaraza, ugroženi i objekti koji su sagrađeni u blizini.

Najvećim delom pomenuti kanal nema dovoljnu propusnost zbog zajedničkog nemara – u njega se baca krupni otpad, ali i priroda je često saveznik jesenjim kišama, pošto vegetacija vremenom nabuja, a rastinje zakrči protok vode.

Iz tog razloga reagovali su iz nevladine organizacije "Centar Petrovaradin”, a aktivistkinja Mira Mirković tim povodom apeluje na gradske vlasti da pomognu dok nevolje nisu nastupile.

– Očekujemo da gradske službe očiste Rokov potok i tako preduhitre izlivanje vode – kaže Mira Mirković. – Nekada smo se sami organizovali, sekli šiblje i čistili, ali smatramo da je to dužnost nadležnih gradskih službi.

S druge strane, iz Saveta mesne zajednice Petrovaradin uveravaju da nema razloga za brigu.

– Izmuljivanje, krčenje i košenje korita Rokovog korita počeće tokom novembra i biće završeno do kraja godine – uverava predsednik Saveta MZ Dušan Popović. – Prethodni put nešto slično rađeno je u jesen 2014. Godine, a nije mi poznato da su, kako tvrde pojedine nevladine organizacije, meštani samoinicijativno organizovano čistili Rokov potok, pri čemu izuzimam domaćinsko razmišljanje da svako uredi deo ispred svoje kuće.

Inače, za čišćenje kanalskih mreža u gradu i okolini zaduženo je Vodoprivredno preduzeće "Šajkaška”. Nedavno je naš list pisao o njihovoj akciji izmuljivanja Paralelnog kanala iza prigradskog naselja Šangaj, a kako u tom preduzeću kažu, trenutno su im ekipe angažovane na čišćenju i postavljanju kanaleta potoka koji protiče kroz Bukovački doi Novoselskog potoka u Sremskoj Kamenici, u čega je i ekipa našeg lista imala priliku da se uveri. Kada se završi čišćenje tog dela, uslediće i izmuljivanje i čišćenje Rokovog potoka u Petrovaradinu, poručuju iz "Šajkaške”, što dodatno potvrđuje i ono što su predočili u MZ Petrovaradin. Izvođač radova napominje da ukupno treba očistiti 14 kilometara kanalske mreže, od čega oko tri i po kilometra zauzima Rokov potok, za šta je izdvojeno 20 miliona dinara.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan