Neki fakultetski profesori rade i po 400 sati - na papiru

Neki fakultetski profesori rade i po 400 sati - na papiru

Pojedini profesori univerziteta, na papiru, dnevno rade i po 400 sati jer su angažovani i na pet fakulteta u isto vreme i na svakom sa punim radnim vremenom, protivno zakonu, ali na taj način brojni privatni fakulteti koji nemaju kadrova dolaze do akreditacije, pišu Novosti.

Zakon kaže da profesor može da radi sto odsto u jednoj ustanovi i dodatnih 30 u drugoj, sa dozvolom matične katedre, podseća list.

Novosti pišu da se o ovim "preletačima" pričalo i ranije, ali se sada, kada je Ministarstvo prosvete pokrenulo Registar nastavnika i istraživača, prvi put jasno vide svi koji se nezakonito vode na nekoliko fakulteta.

- Čekam detaljnu analizu, sa imenima i prezimenima, ali tačno je, postoje i oni koji rade na tri, četiri pa i pet fakulteta. Čim dobijemo sve podatke, pripremićemo izveštaje i reagovaće inspekcija. Poslaćemo dopise i institucijama i pojedincima koji krše zakon -, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

List podseća da je fakultetima potreban propisan broj profesora i doktora nauka kako bi dobili akreditaciju i radili legalno.

U nedostatku kadrova, privatni fakulteti angažuju kolege sa konkurentskih visoko-školskih ustanova, kojima plate samo da bi iskoristili njihovo ime za akreditaciju.

Registar univerzitetskih nastavnika i istraživača koristan je zato što otkriva kršenja zakona, ali i zato što se u jednoj bazi, nalaze svi naučnici, svi njihovi radovi i projekti, piše list.

Registar je pokazao da u Srbiji postoji 15.500 naučnika koji rade u institutima i nastavnika sa fakulteta koji se bave naukom.

Od ovog broja, ukupno 12.000 ispunjava uslove za učešće na konkursu za finansiranje naučnih projekata, koji će ove jeseni raspisati Ministarstvo prosvete.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan