NELEGALNA GRADNJA: Novi zakon za efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora

NELEGALNA GRADNJA: Novi zakon za efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora

Skupština Srbije počinje raspravu o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju objekata...

Ministarstvo građevine je najavilo da će izmene Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji pružiti državi, građevinskim inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora, koji grade bez dozvole i pokušavaju da zarade kršeći zakone.

Izmenama zakona opštinski i gradski građevinski inspektori će dobiti mnogo veća prava, ali i veće obaveze koje treba da dovedu do toga da se stane na put gradnji nelegalnih objekata, kažu u tom ministarstvu.

Prema novim odredbama Zakona o ozakonjenju i vlasnik parcele na kojoj je izgrađen bespravni objekat biće odgovoran za nelegalnu gradnju.

Svi objekti u Srbiji koji nisu legalizovani jer ne ispunjavaju uslove propisane zakonom moći će da se ruše odmah nakon drugostepene odluke (posle odluke o žalbi) odnosno na osnovu konačnosti spora, a neće više morati da se čeka ishod eventualnog upravnog spora, predviđa Predlog izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju.

Jedna od najvažnijih novina biće i obaveza da se podnese poreska prijava za porez na imovinu pre dobijanja rešenja o ozakonjenju što bi trebalo da utiče na povećanje broja onih koji plaćaju porez na imovinu.

U Srbiji trenutno postoji oko dva miliona nelegalno izgrađenih objekata, a državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović kazala je da su sve službe angažovane u procesu legalizacije obavezne da u narednih šest meseci dostave u katastar podatke o objektima koji su u postupku.

Damnjanović je kazala da ranije građeni nelegalni objekti nisu rušeni, jer nije bilo moguće rušiti objekte na javnim površinama, na močvarnom zemljištu, kao i u zaštitnoj zoni kulturnih i prirodnih spomenika.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani sahrane Hitna pomoć Elektrodistribucija Novi Sad bez vode novorođenčad elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija banovina novi sad JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode Isključenje struje novosadsko porodilište štrand raspored sahrana novi sad Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad jkp lisje RHMZ Vreme u Srbiji vremenska prognoza novi sad JGSP "Novi Sad" servisne informacije betanija bebe isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja bez struje