NELEGALNA GRADNJA: Novi zakon za efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora

NELEGALNA GRADNJA: Novi zakon za efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora

Skupština Srbije počinje raspravu o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju objekata...

Ministarstvo građevine je najavilo da će izmene Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji pružiti državi, građevinskim inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora, koji grade bez dozvole i pokušavaju da zarade kršeći zakone.

Izmenama zakona opštinski i gradski građevinski inspektori će dobiti mnogo veća prava, ali i veće obaveze koje treba da dovedu do toga da se stane na put gradnji nelegalnih objekata, kažu u tom ministarstvu.

Prema novim odredbama Zakona o ozakonjenju i vlasnik parcele na kojoj je izgrađen bespravni objekat biće odgovoran za nelegalnu gradnju.

Svi objekti u Srbiji koji nisu legalizovani jer ne ispunjavaju uslove propisane zakonom moći će da se ruše odmah nakon drugostepene odluke (posle odluke o žalbi) odnosno na osnovu konačnosti spora, a neće više morati da se čeka ishod eventualnog upravnog spora, predviđa Predlog izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju.

Jedna od najvažnijih novina biće i obaveza da se podnese poreska prijava za porez na imovinu pre dobijanja rešenja o ozakonjenju što bi trebalo da utiče na povećanje broja onih koji plaćaju porez na imovinu.

U Srbiji trenutno postoji oko dva miliona nelegalno izgrađenih objekata, a državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović kazala je da su sve službe angažovane u procesu legalizacije obavezne da u narednih šest meseci dostave u katastar podatke o objektima koji su u postupku.

Damnjanović je kazala da ranije građeni nelegalni objekti nisu rušeni, jer nije bilo moguće rušiti objekte na javnim površinama, na močvarnom zemljištu, kao i u zaštitnoj zoni kulturnih i prirodnih spomenika.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija JKP Vodovod i kanalizacija isključenja horoskopski znaci zdravlje astrologija novosadsko porodilište Novosadska racija sahrane novi sad elektrovojvodina isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo Spens saveti jkp lisje dnevni horoskop novorođenčad bez vode servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad horoskop bebe obeležavanje novosadske racije zodijak gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević servisne informacije isključenje vode matičar novi sad sremska kamenica