Nema mesta: Grb Novog Sada neće biti vraćen na Beogradsku kapiju

Nema mesta: Grb Novog Sada neće biti vraćen na Beogradsku kapiju

Na Beogradsku kapiju neće biti vraćen Grb Novog Sada koji je tu bio decenijama, jer nema mesta na zidu pored ploče "Oslobodiocima Novog Sada 1918".

Grb Grada je stajao na gornjem delu fasade iz pravca Petrovaradina ka Novom Sadu do pre nekoliko godina kada je počela obnova Beogradske kapije. Kako su potvrdili u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u okviru obnove nije predviđeno vraćanje Grba Grada na Beogradsku kapiju.

U Zavodu kažu da je prilikom rekonstrukcije i restauracije kapije odlučeno da se vrati originalna ploča koja je uništena 1941. godine od strane Ustaša nakon što je Petrovaradin ušao u sastav Nezavisne države Hrvatske. Originalna ploča je tu postavljena 1938. godine.

Inicijativu da se ova ploča vrati na kapiju 2013. godine podneli su Organizacija rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, Udruženje potomaka i poštovalaca Solunskih dobrovoljaca Obilić - Novi Sad, Društvo srpskih domaćina Gradska organizacija - Novi Sad, Matica iseljenika Vojvodine - Novi Sad i Srpski KUD Železničar ansambl Vila. Na osnovu njihove inicijative, Savet za kulturu grada je 2013. godine doneo odluku da se napravi replika ploče Oslobodioca.

U Zavodu kažu da pošto je Grb Grada bio na mestu gde je postavljena ploča, nije bilo estetski da se stavi i Grb. Takođe, tako je odlučeno jer se on nije od samog početka tu nalazio, već tek od 60-tih godina XX veka.  

- Grb Grada je uklonjen i predat Muzeju Grada Novog Sada na čuvanje. Stav je da se uvek prilikom restauracije ide ka vraćanju što originalnijeg izgleda ili se određuje određen period za to. Tako je odlučeno da to bude ploča Oslobodilaca, jer je starija od Grba, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture

Ipak, u Zavodu navode da kada bi se išlo još dalje u prošlost, tu bi trebalo da se postavi grb Austrougarske.

Kažimo još i to da je Grb Novog Sada, koji je ustanovljen 1748. godine kada je carica Marija Terezija dala Novom Sadu status grada, jasno vidljiv samo na još jednoj lokaciji, a to je fasada Gradske kuće.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marko

  pre 1618 dana i 16 sati

  divno. Inicijativa pokrenuta od strane istih onih koji su hteli da promene ulicu jedinog Jevreja u Gradiću Vatroslava Lisinskog ( Ignaca Fuscha) pa kad je intervenisala Izraelska ambasada onda nije bilo izglasano. Inače tabla je podignuta u vreme vladavine Milana Stojadinovića Vođe ( Firera) 1938. godine koji je posle rata se dogovarao sa ustašama u Argentini. ( sporazum Stojadinović Pavelić) Pametnom dosta da se vidi o kojoj vrsti ljudi se radi. Dakle fašisti. To i sad pokazuju jer im je fašistička tabla važnija od grba grada. Klasično obeležavanje teritorije.

  Oceni komentar:
  0
  3