Nemačka i dalje "obećana zemlja" za iseljenike iz Srbije

Nemačka i dalje "obećana zemlja" za iseljenike iz Srbije

U poslednje dve godine samo u Nemačku iselilo se oko 50.000 osoba.

Iz Srbije se od 2000. godine iselilo 654.000 ljudi, što, piše "Politika", u statističkom smislu znači da smo izgubili stanovništvo Niša i Novog Sada.

Podaci nemačke Savezne službe za migracije govore da je u prvoj polovini 2018. godine gotovo 19.000 radnika iz Srbije imalo dozvolu boravka u Nemačkoj, što je za 2.000 više nego u istom periodu prethodne godine.

Procene govore da se u poslednje dve godine iz Srbije u Nemačku iselilo više od 51.000 ljudi. Rekordan broj mladih emigrirao je 2015. godine – samo u zemlje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) otišlo je čak 60.000 osoba.

Najveći broj njih (45.200) iselio se u Nemačku, a Austrija je bila druga "obećana zemlja" za naše emigrante, u koju se te godine odselilo 7.800 osoba. Iz vizure statistike OECD-a, Slovenija je bila treća najpoželjnija destinacija za naše sugrađane – 2.400 mladih migranata se tokom 2015. godine preselilo u "deželu". Slede Švedska, u koju se odselilo 1.800 građana Srbije, i SAD, koje su primile novih 1.278 migranata, navodi "Politika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje matičar novi sad sahrana novorođenčad bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje jkp novosadska toplana novosadsko porodilište novosađani Vreme u Novom Sadu javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenja struje bebe betanija servisne informacije detelinara horoskop Isključenje struje elektrovojvodina servisne informacije novi sad nevreme sahrane horoskopski znaci Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad gradsko groblje Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode