Nepotpune deklaracije na prehrambenim proizvodima u supermarketima Srbije

Nepotpune deklaracije na prehrambenim proizvodima u supermarketima Srbije

Ispravnu deklaraciju u supermarketima Srbije ima 68 odsto prehrambenih proizvoda, dok ostatak od 32 odsto i dalje ima neki nedostatak, pokazalo je istraživanje koje je sproveo IHIS Nutricionizam, u periodu maj-avgust, a na uzorku od preko 2.500 proizvoda.

Istraživanjem je utvrđeno da je najbolje deklarisana kategorija slatkih i slanih konditora, u kojoj je višše od 75 odsto ispravnih deklaracija, dok se najvišše neadekvatnih deklaracija nalazi u kategoriji hleba i peciva, kao i na proizvodima sa takozvane "zdrave police".

Kod zdrave hrane ispravno je deklarisano tek 52, odnosno 55 odsto proizvoda.

Aditivi i alergeni

Najčešće grešške u kategoriji hleba su neadekvatno deklarisanje aditiva, neboldirani alergeni, nerazumljive nutritivne izjave tipa "izvor i visok sadržaj proteina i/ili vlakana".

Izgled deklaracija u obe ove kategorije navodi na zaključak da nedostaju stručnjaci, pre svega tehnolozi, kod proizvođača ovih proizvoda.

U kategoriji bezalkoholnih pića ima mnogo primera neispravnog deklarisanja i tu je najveći broj greššaka koje prouzrokuju namerno zavođenje potroššača.

Primetno je da su proizvođači angažžovali agencije koje pokuššavaju da istaknu nepostojeći kvalitet proizvoda.

Zaslađivači i dodaci

U toj kategoriji grešške su i dalje: neisticanje zaslađivača u nazivu proizvoda, takođe neisticanje dodavanja vitamina u nazivu proizvoda sa namerom da potroššač pomisli da se oni nalaze prirodno u voćnom soku.

Nedostaje i hemijski oblik vitamina u spisku sastojaka.

I dalje je namerno nejasno označavanje voćnih sokova, nektara i osvežžavajućih bezalkoholnih pića na frontu pakovanja, iako je količina voćnog sadržžaja drastično različita u ove tri kategorije proizvoda.

Takođe, slika na frontu pakovanja i naziv proizvoda nisu usklađeni.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad isključenja struje servisne informacije novosađani sahrane raspored sahrana novi sad novorođenčad horoskop jkp lisje Spens elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe RHMZ novosadska policija vremenska prognoza novi sad Republički hidrometeorološki zavod gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez struje betanija maturanti novosadsko porodilište vremenska prognoza Vreme u Novom Sadu bez vode Isključenje struje gradsko groblje isključenje vode