Nepoznata osoba aktivirala protivpožarni alarm u "Promenadi" i napravila haos

Nepoznata osoba aktivirala protivpožarni alarm u "Promenadi" i napravila haos

Sinoć oko 21 čas aktivirao se sistem za automatsku dojavu požara u TC "Promenada" i nastala je pometnja kad su posetioci krenuli ka izlazima, pogotovo oni koji su došli autom.

Kako saznaje portal 021.rs, prva reakcija onih koji su se nalazili na stepenicima bila je da - potrče. I dok je deo građana u prvi mah panično odreagovao na alarm, bilo je i mnogo onih koji su ostali mirni, verujući da je u pitanju lažna uzbuna.

Posetioci tržnog centra su krenuli ka izlazima, jer je upravo to savetovao "glas sa razglasa". Radnici su mahom ostali ispred ulaza u prodavnice ili su pak izašli u garažu, gde se mogu videti i kada su na pauzi.

Oni koji su u šoping ili "ubijanje vremena" došli automobilom našli su se u većem problemu od onih koji su iz tržnog centra "pod uzbunom" izašli peške. Najpre, stvorila se gužva i vozila su se kretala sporo.

Jedan od razloga je i taj što "Promenada", čijim je prostorom odzvanjala glasovna poruka posetiocima da napuste objekat, nije podigla rampe za izlaz iz tržnog centra. Tako je svaki vozač morao da čekira kartu koju je dobio na ulazu, kako bi mogao da napusti objekat, bez obzira na to što je bila "oglašena uzbuna". Gužva na izlazu iz garaže dovela je i do toga da nervozniji vozači u pojedinim trenucima "legnu" na svoje trube.

A evo šta kažu iz TC "Promenada":

U ponedeljak veče (8.6.2020.) NN osoba vandalizovala je jedan od panela protivpožarne zaštite u TC "Promenada" i aktivirala protivpožarni alarm. Kako bi otklonili bilo kakva dalja nagađanja u vezi s tim predmetom u nastavku možete naći sve relevantne činjenice o incidentu:

•       Protivpožarni alarm je aktiviran od strane NN lica sa malicioznom namerom (o čemu je obavešten MUP). Odmah nakon oglašavanja alarma obezbeđenje šoping centra Promenada je iniciralo proveru i utvrdilo da se radi o lažnoj uzbuni. Snimak sa sigurnosnih kamera je predat MUP-u.

•      S obzirom da je u pitanju bio lažni alarm, sistem izvršnih protivpožarnih funkcija je posle par minuta resetovan i posetioci su obavešteni putem razglasa da je u pitanju lažni alarm, nakon reseta sistema (gašenja alarma) sve rampe nastavljaju normalo da rade.

•       Sve rampe su u funkciji i u slučaju aktiviranja izvršnih protivpožarnih funkcija one se automatski podižu i ostaju podignute dok se ne izvrši resetovanje sistema za dojavu požara – što je bio slučaj i prilikom jučerašnjeg događaja. - navodi se u saopštenju.

Izvor: 021.rs i Mojnovisad.com

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Горан

  pre 965 dana i 7 sati

  Клинци, пијуцкају горе па кресну аларм јер неће да плате

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Ništa strašno

  pre 965 dana i 5 sati

  Čovek je uradio ono, što nisu mnogi.
  Testiranje, pre nego neko izgori.
  Jer, kao što videsmo više puta, nakon izgorelih ljudi, sudski procesi nam veoma slabo idu.
  Uhvate li ovog, sudiju bi trebalo upitati - Da li su i kada - vršili vežbu evakuacije u Promeadi?
  Treba li, pored silnih masno plaćenih ugovora, pečata, kontrola i overa - neko dete tome da uči silne diplome plaćene za to?

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Duda

  pre 964 dana i 21 sat

  Pa gde je obezbedjenje i kamere?

  Oceni komentar:
  0
  1