NESLAVAN REKORD: Srbija prva u Evropi po broju dece obolele od raka

NESLAVAN REKORD: Srbija prva u Evropi po broju dece obolele od raka

Danas se obeležava Svetski dan dece obolele od raka.

Dečiji rak jedan je od najčešćih uzroka smrtnosti dece, a po istraživanjima IARC (The International Agency for Research on Cancer) iz 2015. dečiji rak je porastu.

Od sedamdesetih godina prošlog veka je taj broj, globalno za decu od 0-14 godina, porastao sa 165.000 na 215.000, a za tinejdžere od 15-19 godina, godišnje je broj novodijagnostikovanih 85.000.

- Verovatnoća da dobiješ na lutriji je 1 u 175 miliona, verovatnoća da dete dobije rak je 1 u 285 – saopštilo je Udruženje izlečenih pacijenata "Mladice".

Pretpostavlja se da je taj broj i veći, jer mnoge zemlje, kao što je naša, nemaju registar za rak koji prati ovu populaciju. Srbija je prva u Evropi po broju dece sa rakom.

- Dečiji rak je manje učestao nego rak kod odraslih. Stopa preživljavanja je veća kod dece nego kod odraslih. U razvijenim zemljama stopa preživljavanja je 84 odsto. U Srbiji je oko 70 odsto. Veća stopa preživljavanja "je po visokoj ceni", jer ostaju posledice lečenja – navodi se u saopštenju "Mladica".

Iz tog udruženja pozivaju sve na edukaciju i stvaranje uslova koji će značiti: Ranu dijagnostiku, lečenje i dugoročno praćenje posledica lečenja.

Briga o mladicama (bivšim pacijentima) i njihovom zdravlju u godinama posle lečenja je jednako važna kao i lečenje.

Po evropskom strateškom planu za decu i tinejdžere sa rakom se ove dve stvari izjednačavaju, jer 95 odsto mladića ima neku dugoročnu posledicu (problemi sa srcem, sterilitet, pojava sekundarnog maligniteta).

POVODOM 15. FEBRUARA, Svetskog dana dece obolele od raka, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR organizovaće danas humanitarne skupove na trgovima, u glavnim ulicama i šetalištima u 38 gradova širom Srbije. Uz prigodne programe i u prisustvu prijatelja, roditelja, volontera i javnih ličnosti, NURDOR će obeležiti ovaj značajan datum i predstaviti novu akciju u sklopu kampanje "I ja se borim!" – "Stare stvari za novu nadu". U Novom Sadu, centralna manifestacija će biti organizovana na Trgu Slobode 1, od 12 do 14 časova.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

pošte srbije zodijak novorođenčad servisne informacije bez vode Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja dnevni horoskop astrologija klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje isključenje vode elektrovojvodina servisne informacije novi sad Spens štrajk poštara betanija Bukovac jkp lisje obustava rada sahrane novi sad vremenska prognoza novi sad bebe horoskop štrajk u pošti bez struje