Nesvesni opasnosti: Više od polovine zgrada u Novom Sadu bez adekvatne protivpožarne opreme

Nesvesni opasnosti: Više od polovine zgrada u Novom Sadu bez adekvatne protivpožarne opreme

Vatrogasci su prošle nedelje za samo 36 sati tri puta ugasili požare u zgradama u kojima ljudskih žrtava nije bilo, ali je materijalna šteta velika. Nekoliko osoba otrovalo se dimom, pa se opet  postavlja pitanje u kojoj meri su  sve stambene zgrade opremljene protivpožarnom opremom i koliko su stanari obučeni da se bore protiv vatre i da se spasavaju.

Iz Vatrogasnog saveza Novog Sada tvrde da manje od 50 odsto stambenih zgrada u našem gradu ima kompletnu i ispravnu protivpožarnu opremu, dok su ostale opremljene samo delimično. Prema njihovim podacima, mnogi Novosađani ne znaju da koriste protivpožarne boce i hidrante jer ne postoji organizovana obuka građana.

Prema rečima sekretarke Vatrogasnog saveza Novog Sada i inžinjerke zaštite od požara Ljubice Krnjaić bezbednosna kultura stanovništva je izuzetno niska, a školsko obrazovanje nema ozbiljnih sadržaja iz ove oblasti.  Osim toga, ne postoji organizovana i stalna edukacija građana.

- Prevencija je obaveza svih i ona bi trebala biti još izraženija zbog loše ekonomske situacije. Samo 15 odsto osoba mlađih od 40 godina zna da koristi protivpožarnu opremu, a najbolje znanje pokazuju muškarci koji su služili vojni rok  –  kaže Krnjaićeva.

Najčešći uzroci požara su ručak zaboravljen na uključenom šporetu, neugašene cigarete koje nemarni sugrađani bacaju sa terasa, svetleće reklame na krovima zgrada ili zapaljivi materijali koji se drže u zgradama. Događa se i da je u zgradama loša elektro instalacija, oprema i uređaji, te dolazi do havarije na elektro ormanu.

- Nekvalitetna ili oštećena električna oprema kao što je punjač mobilnog telefona, pegla ili fen mogu izazvati požar. Bilo je i slučajeva da je laptop stajao na ćebetu, gde nije imao mogućnost hlađenja, pa se pregrejao i zapalio. Požar mogu izazvati i oštećeni kablovi uređaja, a neretko su izvor vatre produžni kablovi, kod kojih zbog lošeg kvaliteta ili nedovoljnog kapaciteta dolazi do primarnog kratkog spoja. U poslovnim prostorima stambenih zgrada često se otvaraju restorani koji kuhinjsku ventilaciju povežu na dimnjak stambene zgrade, što je opasno, jer su tako nataložene masti u dimnjaku veoma zapaljive –  kaže Ljubica Krnjaić.

Stambene zgrade do četiri sprata ne moraju imati hidrante dok su vatrogasni aparati i panik lampe obavezne svuda. Ručne javljače požara bi trebalo da imaju svi, jer ako neko primeti vatru može odmah da pokrene sirenu i upozori stanare. Nažalost, mnogi građani su u zabludi da se tada automatski alarmiraju i vatrogasci.

- Na svakih šest meseci moraju se servisirati protivpožarni aparati i ispitati hidranti i hidrantska mreža, dok se ispitivanje cevi za gašenje obavlja jednom godišnje. To rade ovlašćeni servisi. Panik lampe stanari mogu da proveravaju i sami, i to bi trebalo raditi jednom mesečno. Postoji zakonska obaveza da na vidno mesto bude istaknuto uputstvo za postupanje u slučaju požara. Plan evakuacije mora biti postavljen posebno na svakom spratu i mora biti obeležen evakuacioni put strelicama i natpisima izlaz (EXIT) – objašnjava Krnjaićeva za mojnovisad.com.

Međutim voda se ne sme koristiti za gašenje požara na elektro instalacijama i uređajima ili ako je vatra izazvana benzinom ili uljem. Same protivpožarne boce  korisne su samo na početku požara i treba koristiti one tipa S (sa suvim prahom) jer se to sredstvo može upotrebiti za gašenje požara aparata i instalacija pod naponom do 1000 volti. Krnjajićeva savetuje da je najbolje da svaki stan ima svoja protivpožarni aparat čija cena sa godišnjim održavanjem ne košta više od 30 evra.

Protivpožarna zaštita stambenih zgrada je obavezna i za nju je odgovorna Skupština stanara zgrade. U slučaju nedostataka kazne iznose od 300.000 do 1.000.000 dinara, dok predsednik skupštine stanara, kao odgovorno lice, može biti prekršajno kažnjen od 10.000 do 50.000 dinara. Nadzor obavlja protivpožarna inspekcija, ali samo po prijavi.  

Novosađanin Duško P. živi u staroj osmospratnici blizu centra Novog Sada i godinama obavlja funkciju predsednika Skupštine zgrade. Pošto stanari nisu nikad mogli da se dogovore, zgrada nema hidrante i cevi za gašenje požara kao ni panik svetla, a protivpožarni aparati nalaze se na svakom drugom spratu.

- U podrumu zgrade se nalazio stari elektro orman. Garsonjere su imale monofaznu struju i često se dešavalo da osigurači izgore. Pre četiri godine, nešto posle ponoći, izbio je požar na tom ormanu, i samo srećom je izbegnuta tragedija. Dok su vatrogasci stigli gust dim je ispunio hodnike do zadnjeg sprata – priča Duško P.

Kako on navodi, samo desetak stanara je primetilo da je požar u zgradi, a ostali su prespavali celu situaciju. Oni koji su osetili dim bili su u panici i većina nije znala šta treba da uradi.

– Posle požara promenili smo dovodne instalacije, uveli svuda trofaznu struju i ugradili automatske osigurače. Nažalost protivpožarnu opremu nismo ni do danas kompletirali. Kad sazovem Skupštinu zgrade pojavi se pet stanara. Uskoro mi ističe mandat i više ne želim da obavljam tu funkciju, prevelika je to odgovornost, a ljudi nisu zainteresovani za svoju bezbednost – kaže naš sagovornik.

Iako su se desile dve velike tragedije u Novom Sadu, požar u Laundžu i Kontrastu, Ljubica Krnjaić smatra da Novosađani ništa nisu naučili. Kako Krnjajić tvrdi, svest građana o protivpožarnoj zaštiti je i dalje niska u glavnom gradu Vojvodine.     

ŠTA RADITI U SLUČAJU POŽARA: Sekretar Vatrogasnog saveza savetuje Novosađane da ako primete požar ili samo osete miris paljevine u svojoj zgradi odmah pozovu vatrogasce, i saopšte im tačnu lokaciju gde se nalaze. Moraju se alarmirati i ostali stanari uključivanjem ručnog javljača požara i vikom, zatim pokušati ugasiti i pomoći u evakuaciji. Ukoliko stepenište nije puno dima stanari, koji ne učestvuju u gašenju, treba obavezno da izađu iz zgrade. Lift se ne sme koristiti i mora se onesposobiti. Ako postoje prozori u hodnicima njih treba otvoriti kako bi se smanjila koncentracija dima. Važno je pomeriti automobile koji su parkirani u blizini zgrade. Vatrogasne ekipe treba informisati i slušati njihove naredbe.
Ukoliko su hodnici napunjeni dimom najbolje je ostati u svom stanu ako nije direktno ugrožen plamenom. U tom slučaju treba zatvoriti vrata i postaviti mokre peškire i ćebad na dno i dovratak vrata kako bi se sprečio ulazak dima. Potrebno je biti preko telefona u kontaktu sa policijom i obavestiti u kom stanu se nalazite. Ne treba otvarati prozore i vrata terase sa strane  gde je požar.
Ako je nekome požar izbio u stanu treba odmah obavestiti vatrogasce i pokušati ugasiti vatru. Ukoliko to nije moguće treba izaći iz stana. Sugrađani, koji u stanu imaju butan boce, municiju ili pirotehnička sredstva, treba da ih iznesu iz zgrade, a ako nisu u mogućnosti treba da obaveste vatrogasce o tome. Prilikom izlaska potrebno je staviti mokru krpu preko lica i zatvoriti vrata za sobom da bi se otežalo širenje vatre. 

Tekst i foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan