NEUROIMUNOLOG ŠAKIĆ: Kineska vakcina najdelotvornija protiv omikrona

NEUROIMUNOLOG ŠAKIĆ: Kineska vakcina najdelotvornija protiv omikrona

Neuroimunolog Boris Šakić, profesor Univerziteta Mek Master iz Hamiltona u Kanadi izjavio je da vakcina ne štiti od omikron soja da nemate nikakvih simptoma, ali štiti da ne završite na respiratoru.

Nova omikron varijanta korona virusa registrovana je u 40 zemalja. Mnoge evropske zemlje beleže najveći broj novozaraženih od početka pandemije, zbog čega pooštravaju mere za nevakcinisane. Međutim, prvi čovek ruskog centra za molekularne genetičke studije uzburkao je javnost izjavom da antitela od delta soja korona virusa ne štite od omikrona i obrnuto. Postavlja se pitanje da li su svi koji su stekli antitela posle preležanog Kovida-19 bez ikakve zaštite.

Neuroimunolog Boris Šakić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, kazao da je konstatacija ruskog naučnika veoma jaka u ovom času.

Sigurno da kada se aktivira imunski sistem postoje mnogi mehanizmi koji pružaju otpor virusu koji nisu vezani samo za antitela. Postoje bela krvna zrnca koja se zovu makrofazi koji mogu da ubiju virus u određenoj meri – naveo je Šakić.

Prema njegovim rečima, stručnjaci smatraju da omikron može da izbegne neke od tih mehanizama, da izbegne i ta antitela koja su stvorena delta varijantom, ili nekom drugom varijantom virusa.

– Međutim, činjenica je i da je prerano da se kaže da su potpuno nekorisna kao što je rekao ruski naučnik. Naučnici na Zapadu samo smatraju da će odgovor novom soju biti samo umanjen, ali sasvim dovoljan da čovek ne završi na respiratoru u bolnici – istakao je neuroimunolog.

On je napomenuo da je u Južnoj Africi samo oko 23 odsto vakcinisanih i da je veliki broj ljudi bio izvorište novog soja.

 Vakcinisani možda neće imati kompletnu zaštitu, ali će imati sposobnost da ne završe na respiratoru – ponovio je.

Vakcinacija i dalje najbolje sredstvo 

Šakić je podsetio da je kineska vakcina napravljena klasičnim putem, ubrizgava se umrtvljen virus, dok su vakcine sa Zapada napravljene samo za "šapicu", koja se kači za onog koji prođe pored njega i koja, nažalost, najčešće mutira. Do sada su nastale 32 mutacije na toj "šapici".

Mislim da je vakcinacija i dalje najbolje sredstvo, najvažnije je da čovek ne završi u bolnici – rekao je Šakić i zaključio da je kineska vakcina najdelotvornija protiv novog soja.

Naveo je primer istraživanja iz Slovenije, koje je pokazalo da se kineska vakcina pokazala kao najbolja.

Šakić je napomenuo da vakcina ne štiti od omikron soja da nemate nikakvih simptoma, ali štiti da ne završite u bolnici i sprečava velike komplikacije kod pacijenta.

Kazao je da je Fajzer rekao da će biti potrebna tri meseca da se napravi vakcina za omikron. Na pitanje šta ako se za to vreme pojavi nova varijanta, odgovorio je da ne bi kao ljudska vrsta preživeli da nemamo mehanizme da se branimo.

Mi ćemo stalno da razvijamo nove mehanizme u svom telu uz vakcine kako da se branimo od novih sojeva. Postoji priča da je taj novi soj nastao kombinacijom običnog gripa sezonskog i korone. Ukrstio se u nekom organizmu gde je dobio neke gene od sezonskog gripa i tako promenio svoj izgled – naveo je Šakić i dodao da je omikron dva tri puta zarazniji od delte i stvara veliki pritisak na zdravstveni sistem jedne zemlje i na taj način ostali pacijenti kojima je potrebna pomoć ostaju nezbrinuti.

Neuroimunolog smatra da je epidemiološka situacija u Srbiji trenutno dobra i da su mere dale rezultate, ali se pribojava da će period slava da promeni situaciju.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan