"NEUSTRAŠIVE": Tražimo jednak tretman za sve žene obolele od metastatskog karcinoma dojke

"NEUSTRAŠIVE": Tražimo jednak tretman za sve žene obolele od metastatskog karcinoma dojke

U Srbiji godišnje 4.500 žena dobije dijagnozu raka dojke.

Nažalost, već prilikom postavljanja prve dijagnoze, oko 400 obolelih ima metastaze. Pored toga, svake godine, kod određenog broja osoba koje su lečene od raka dojke dijagnostikovanog u ranoj fazi bolesti, bolest se vrati, što se često manifestuje pojavom udaljenih metastaza.

Organizacija "Evropa Dona Srbija", uz podršku ostalih udruženja žena obolelih od raka dojke Srbije, pokrenula je inicijativu za uvođenje inovativnih lekova za lečenje osoba sa HR-pozitivnim / HER2 negativnim metastatskim karcinomima dojke i njihovo stavljanje na listu lekova koji se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Najčešći biološki podtip raka dojke je hormon receptor (HR) – pozitivni/HER2 – negativni podtip. Terapija izbora ovog podtipa karcinoma dojke je hormonska terapija. 

Postoje dokazi da hormonska terapija primenjena u prvoj liniji lečenja HR-poz/HER2-neg metastatskog karcinoma dojke produžava preživljavanje u poređenju sa primenom hemioterapije u prvoj liniji. Smernice za lečenje ove teške bolesti koje su postale standard lečenja ovog oblika karcinoma dojke uključuju ciljanu, odnosno, inovativnu terapiju. Najnoviji rezultati studije (saopšteni na ESMO kongresu 2018. godine) potvrđuju da je primenom ovih terapija ukupno preživljavanje pacijenata sa metastatskim karcinomom dojke skoro 3 godine.

Nažalost, u Srbiji, na listi lekova koje refundira RFZO, ne nalaze se novi lekovi za lečenje metastatskog HR-poz/HER2-neg raka dojke. Inače, ove nove terapije koje su standard lečenja, nalaze se na listama lekova u svim zemljama regiona.

Smatramo da je osobama sa metastatskim HR-poz/HER2-neg metastatskim karcinomom dojke u Srbiji uskraćena optimalna terapija i apelujemo na Ministarstvo zdravlja i RFZO da se ažurira lista lekova koji se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja novim terapijama. Uvođenjem novih terapija se obolelima od ove teške i fatalne bolesti produžava život i poboljšava njegovov kvalitet – navodi se u saopštenju "Neustrašivih" – žena koje se godinama bore protiv karcinoma dojke.

Rаk dојkе је trеnutnо vоdеćа mаlignа bоlеst kоd žеnа, kаkо u rаzviјеnim, tаkо i u zеmljаmа u rаzvојu. Prеmа zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu se godišnje registruje oko 1.670.000 žena obolelih od ove bolesti, a oko 522.000 njih, umre svake godine.

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ukazuju da ova bolest je najčešći zloćudni tumor kod žena i u Srbiji. U našoj zemlji, svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti, čime naša zemlja zauzima nеslаvnо drugо mеstо u Еvrоpi. Ono što je najveći problem, jeste što u momentu dijagnoze čak 6 do 10 odsto njih ima metastatski karcinom dojke (de novo metastatski karcinom dojke, MKD), najnapredniju fazu ove bolesti, koja je, nažalost, neizlečiva.

Dobra strana je što najsavremenija terapija, koja bi trebalo da bude jednako dostupna svim pacijentkinjama, ovu bolest može da pretvori u hronično oboljenje dugog veka, i da se održava dobar kvaliteta života.


Mada se kaže da je rano otkrivanje kamen temeljac kontrole raka dojke, jer do velikog broja smrtnih slučajeva dolazi zbog dijagnostikovanja u kasnoj fazi, u slučaju metastatskog karcinoma, to se, nažalost, ne može s punim pravom reći. U zavisnosti od više faktora prognoze, kod najmanje 30 odsto pacijentkinja sa ranim karcinomom dojke, uprkos primeni adjuvantne terapije odnosno terapije nakon hirurškog zahvata, oboljenje će se ponovo javiti, odnosno karcinom dojke će ući u metastatsku fazu bolesti.

Uspešnost lečenja i smanjenje stope smrtnosti zavisi od stadijuma proširenosti bolesti u momentu postavljanja dijagnoze, ali i od pravovremene primene adekvatne, savremene sistemske terapije. Zbog visoke stope obolevanja i smrtnosti, karcinom dojke predstavlja veliki zdravstveni problem u našoj zemlji.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu kampanje Život je vredan.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan