Nevakcinisanje dece: Vraćaju li nam se zaboravljene epidemije?

Nevakcinisanje dece: Vraćaju li nam se zaboravljene epidemije?

Roditelji u Srbiji po ko zna koji put uznemireni su napisima u kojima se ponavljaju neutemeljene tvrdnje da vakcine koje primaju mališani izazivaju autizam, bolest, pa čak i smrt.

Tako je antivakcinaški pokret, koji se širi društvenim mrežama, dobio krila, a tabloid koji je objavio “istinitu priču” o vakcinama-ubicama, po priznanju urednika, uspeo je “da skrene pažnju javnosti” na problem koga nema. Koliko će država biti na gubitku ako se broj obuhvata vakcinom smanji na ispod 90 posto, koliko je potrebno da ne izbije neka od već zaboravljenih epidemija – videćemo. 

Tim povodom oglasio se i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", najoštrije osuđujući takve napise, “jer su na uznemirujući, manipulišući i na netačan način interpretirani podaci, dostupni na HRSA (Health Resources and Services Administration, US Department of Health and Human Services) ”. Podaci nisu "strogo čuvana tajna", već su javno dostupni na sajtu HRSA, kaže se u saopštenju Instituta. U izvoru koji se navodi, prema podacima Centra za prevenciju i kontrolu bolesti SAD u periodu od 2006-2014. Dato je oko 2,5 milijardi doza vakcina. Od 1988. do danas nadležnom sudu dostavljena su 16.794 predmeta, a tokom tog perioda od 27 godina 4.526 predmeta je presuđeno, dok je 9. 915 odbačeno. To znači da je na jedan milion distribuiranih vakcina jedna mogla biti razmatrana zbog neke moguće neželjene reakcije, navode u Institutu za javno zdravlje Srbije.

Lekari i imunolozi godinama tvrde da su vakcine najefikasnija i najefektivnija mera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti i da se imunizacijom spašavaju životi i sprečavaju moguće komplikacije, bolničko lečenje i smrtni ishodi. Neke bolesti ne mogu da se leče, već samo da se spreče vakcinacijom, kažu epidemiolozi. Među njima su besnilo, tetanus i dečija paraliza.

Vakcine su vremenom postale žrtve svoga uspeha, jer se ne vide oboleli od tih bolesti, već samo oni koji su zdravi i koji nisu imali priliku da obole – jer su vakcinisani. U našoj zemlji poslednji smrtni ishodi u Evropi u epidemijama vakcinama preventabilnih bolesti, koje su iskorenjene, registrovani su 1972. (velike boginje) i 1996. (dečija paraliza). To se nikada više ne sme dozvoliti, kažu u “Batutu”.

- Zahvaljujući visokim obuhvatima imunizacije poslednji slučaj dečije paralize u Vojvodini registrovan je 1963, a difterije 1977. godine – kaže Miroljub Ristić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. - Tetanus se registruje samo među starijom populacijom, zbog toga što je period od vakcinacije do razvoja bolesti veliki. Ovo je danas uređeno periodičnim revakcinacijama protiv tetanusa svih osoba na svakih 10 godina sa po jednom dozom vakcine, ali je obuhvat revakcinacijama među građanstvom starijeg životnog doba nizak. Dr Ristić kaže da su stope obolevanja protiv 10 zaraznih bolesti u Vojvodini, protiv kojih se sprovodi imunizacija značajno smanjenje, a neka oboljenja se više ne registruju u opštoj populaciji Pokrajine.

Ostatak vesti pročitajte na sajtu Dnevnika

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • neki

  pre 2322 dana i 3 sata

  Ne znam cemu tolika frka oko tih vakcina. Ko zeli da vakcinise dete, super, a ko ne, neka potpise da snosi ceo teret lecenja deteta, tj da drzava nece dati ni jedan dinar ukoliko se dokaze da je bolest deteta u direktnoj vezi sa nevakcinisanjem.

  Oceni komentar:
  1
  2