Neverovatni prizori na Fruškoj gori: Na dohvat ruke, a da li ste ih videli?

Neverovatni prizori na Fruškoj gori: Na dohvat ruke, a da li ste ih videli?

Jesen nas je ove godine obradovala “sunčanim produžecima”. Temperature su ovog novembra bile skoro prijatnije nego one prolećne. Jesenje boje izmamile su i našu ekipu iz redakcije. Za vas prošetali smo se malo našom Fruškom gorom, podsetili se nekih starih omiljenih mesta i otkrili neke, za nas, nove destinacije.

 

Najbliže gradu je lokacija na Popovici poznata kao Orlovo bojište.  Na toj lokaciji nekada se nalazio kamenolom koji danas privlači ljubitelje ekstremnog sporta „freeclimbing“ kao i sve druge ljubitelje prirode i šetnje. Pogled sa ove tačke je divan, a oni koji žele mogu da krenu i malo izazovnijom stazom do samog dna ponora i sagledaju ovu impozantnu stenu u punoj veličini.

 

 

Rakovačkim putem do Vrdnika, samo nekolko stotina metara od Rakovačkog manastira nalazi se pećina Beli majdan. To je u stvari stari još jedan stari kamenolom, ali ovaj put uklesan u stenu. Posle viševekovne eksploatacije peščara i peskovitog krečnjaka,  jugozapadno od Starog Rakovca, u kamenu je ostala izdubljena galerija zadivljujućih dimenzija i oblika.  Pretpostavlja se da je Beli majdan bio aktivan tokom XII veka jer su na arheološkom lokalitetu gradina pronađeni klesani blokovi za koje se veruje da vode poreklo iz ovog kamenoloma. Pouzdano se zna da je kapela na groblju u Starom Rakovcu koja datira iz 1751. godine izgrađena od kamena koji je odavde vađen.

 

 

Ako nastavite pravo putem u pravu Vrdnika savetujemo vam da svratite do Vrdnčke kule. Kolima možete da odete do vikend naselja u podnožju brda, ali do same kule moraćete da pešačite dvadesetak minuta vijugavom stazom.  Temelji kule prema nekim izvorima datiraju još iz rimskog perioda oko IV veka.

 

U XIV veku je obnovljena, dozidana i utvrđena kao dobro strateško mesto za osmatranje okoline.  Danas se na ovom mestu nalazi toranj visine 18 metara. Oko samog tornja vidljiv je zid, a mnogi misle da je samo utvrđenje bilo opasano i dubokim šancem. Na samom lokalitetu primetni su i tragovi sistematskog otkopavanja u vidu dva tri arheološka rova. Po lepom vremenu, meštani tvrde da se sa vrha kule mogu videti okolna mesta: Ruma, Sremska Mitrovica, pa čak i Beograd, Obrenovac, vrhovi Avale i Majevice.

 

 

Više fotografija pogledajte OVDE ili u ALBUMU ispod teksta.

Oceni vest:
14
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ivan

  pre 2504 dana i 6 sati

  Dans je bio idealan dan za šetnju Fruškom gorom

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Prem kumari

  pre 2428 dana i 16 sati

  Predivno! Hvala na informaciji! i pišite više o složnom življenju ljudi kao što je bilo ono o Beočinskoj šumi. pričati ću po cijelom svijetu koji zaboravlja da je ljudski i kako se živi kao Čovjek sa veliko "Č" ! :9

  Oceni komentar:
  0
  0