Nezaposlenima visina plate najvažniji kriterijum, a zaposlenima međuljudski odnosi

Nezaposlenima visina plate najvažniji kriterijum, a zaposlenima međuljudski odnosi

Rezultati istraživanja pokazuju da veliki broj nezaposlenih bira uslove pod kojima bi radio.

U istraživanju portala infostud.com, u kome je učestvovalo 393 osobe, otkriveno je mnogo zanimljivih podataka. Ovaj broj ispitanika obuhvatio je 57,5 procenata nezaposlenih, a 31,3 posto ljudi koji imaju posao, dok 11,2 odsto ispitanika se i dalje školuje.

Za nezaposlene osobe, koje su u potrazi za poslom, najvažniji kriterijum pri izboru kompanije za koju će raditi je visina primanja, dok su kod zaposlenih lica, koje žele da menjaju firmu, najbitniji međuljudski odnosi i priznanje za obavljeni rad.

Zanimljivo je da najveći broj kandidata za posao kojima su najvažnija primanja upravo jeste nezaposlen, jer to jasno ukazuje na činjenicu da možda zato što im je upravo plata najvažniji adut, i ne mogu da nađu neki posao, pa da pokušaju da svojim radom i zalaganjem sebi poboljšaju uslove.

Osim novca, najvažnije stavke za nezaposlene su radno vreme, sigurnost posla i mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja, a većina ispitanika, tačnije 51,3 odsto, kaže da nije bitno da li će zaposlenje naći u struci za koju su obučeni, ili van nje.

Interesantan je i podatak da zaposleni ne pominju u većoj meri radno vreme, iako bi voleli da ga imaju, ali su svesni da su često prinuđeni zbog obima posla da ostaju duže na radnom mestu, ali nezaposlenim osobama je radno vreme veoma bitna stavka, odmah posle plate za koju bi radili.

Gotovo svi nezaposleni ispitanici spremni su na volontiranje kod određenog poslodavca, ukoliko bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja, pri čemu bi njih 40 posto bilo spremno da volontira do mesec dana, 30 procenata do tri meseca, a 11,5 procenata i do godinu dana.

Ovo poslednje je svakako pozitivna stavka, jer budući da nemaju posao, ne gube ništa ukoliko pokušaju da se snađu u nekoj kompaniji i sebi omoguće određenu nadoknadu za rad.

Istraživanje je pokazalo da najviše traže poslove preko specijalizovanih sajtova za zapošljavanje, zatim preko porodice i prijatelja, Nacionalne službe za zapošljavanje i društvenih mreža.

Za zaposlene ispitanike, najvažniji kriterijumi na radnom mestu su, posle međuljudskih odnosa i priznanja za obavljen rad, dinamičnost posla i plata, koja je tek na četvrtom mestu.

Zaposleni vole da im je atmosfera na radnom mestu koliko-toliko pozitivna i manje stresna, a novac koji primaju na kraju meseca svakako jeste važan, ali daleko od prvog mesta.

Takođe, njih 49 procenata radi u privatnim kompanijama pretežno u domaćem vlasništvu, 25 procenata radi kod stranih privatnika, dok su ostali u kompanijama u pretežno državnom vlasništvu.

Skoro dve trećine, tačnije 63 posto ispitanika koji imaju posao, istaklo je da planiraju da ga promene u narednih godinu dana, 18 procenata bi to učinilo samo ako budu prisiljeni, dok ostatak ne razmišlja o promeni posla.

Činjenica da je toliko veliki broj zaposlenih koliko sutra spreman da promeni posao, znak je za poslodavce da razmisle o uslovima radnika koji su im važni i značajni.

Istraživanje je pokazalo i da mladi, po završetku školovanja, najčešće očekuju da će posao dobiti u roku od tri meseca. Ono što mnogi ne znaju, jeste da im neće Nacionalna služba za zapošljavanje naći posao, bar ne tako lako, već da i sami moraju da se angažuju i uključe u potragu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Novosadska toplana porodilište jkp lisje Miloš Vučević isključenja struje jkp novosadska toplana almaško groblje telep havarija na vodovodu RHMZ servisne informacije novi sad radosne vesti servisne informacije matična knjiga rođenih bez struje novosadsko porodilište horoskop sahrane gradsko groblje raspored sahrana novi sad novorođenčad EPS horoskopski znaci raspored sahrana i ispraćaja bez vode dunav elektrovojvodina bebe betanija gradonačelnik Miloš Vučević