Nezbrinuta deca u vrzinom kolu nemaštine i nasilja

Nezbrinuta deca u vrzinom kolu nemaštine i nasilja

Novi Sad je napravio velik pomak u pružanju podrške deci koja se bave prosjačenjem time što je otvoreno svratište, ali ova grupa i dalje nije prepoznata kao ranjiva u društvu.

Ovo je na panel-diskusiji posvećenoj temi dece sa ulice zaključio Pokrajinski zaštitnik građana i naglasio da ovu kategoriju dece ne prepoznaju kao ranjivu ni nadležne institucije. Poseban problem, navodi Ombudsman APV, predstavlja činjenica da ova deca dolaze iz siromašnih i socijalno ugroženih porodica, čiji članovi nemaju prijavljeno prebivalište i među kojima je uz to veoma izražen i patrijarhalni obrazac.
 
- U takvim porodicama muškarci, kao supružnici i očevi, zloupotrebljavaju svoju nadmoć tako što žene i decu primoravaju na prošnju ili druge vrste rada na ulici. Čak i kada se obrate centrima za socijalni rad i kada njihovi predmeti dospeju pred pravosudne organe, ove žene, budući neuke i uskraćene za usluge službi besplatne pravne pomoći, ne uspevaju da osvare svoja zakonom zagarantovana prava, niti da zaštite sebe i svoju decu. Samim tim one i njihova deca bivaju ponovo vraćeni u začarani krug neinformisanosti, nemaštine i nasilja, obrasca koji će se bez efikasnog postupanja institucija ponavljati iz generacije u generaciju - poručuje Pokrajinski zaštitnik građana.
 
Uz prepoznavanje dece i mladih koji žive i /ili rade na ulici u prospisima i koordinisano postupanje institucija, učesnici današnje fokus-grupe smatraju da bi uspostavljanje efiksnog sistema besplatne pravne pomoći, kojem bi pristup imali i roditelji, naročito majke ove dece i mladi suočeni sa ovim problemom, u značajnoj meri doprinelo unapređenju ostvarivanja i zaštite prava ove naročito ranjive društvene grupe.         
 
Uz predstavnike Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitku, Centra za socijalni rad, Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja i Policijske uprave Novi Sad, u ime Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana u radu fokus grupe učestvovale su Ankica Dragin i Marija Miladinović, saradnice u instituciji i autorke istraživanja "Dečje prosjačenje u Vojvodini". 
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan