NEZVANIČNO: Suspendovana tri radnika Katastra

NEZVANIČNO: Suspendovana tri radnika Katastra

Troje radnika Republčkog geodetskog zavoda (RGZ) suspendovano je zbog sumnje na umešanost u hakerski napad na sisteme katastra, piše "Blic Biznis".

Kako nezvanično saznaju, tokom istrage koje je sprovedena tokom i nakon skorašnjeg hakerskog napada na RGZ, zbog kojeg je rad Katastra bio u prekidu dve nedelje, došlo se do saznanja da su određeni zaposleni bili umešani u pokušaj onesposobljavanja sistema katastra. 

Hakeri napali sajt RGZ-a


Oni su kako saznaje "Blic", nizom aktivnosti pokušali da ugroze funkcionisanje jednog od najvažnijih državnih resursa.

Prethodno su detektovana četiri izvora napada, iz četiri zemlje: Holandije, Bugarske, sa Sejšela i Litvanije. Tu, međutim, treba reći da su napadi mogli doći i iz drugih država, ali da su procesuirani iz ovih pomenutih.

Nakon analize i forenzike utvrđeno je da je virus ubačen 25. maja i da je aktiviran 14. juna, kao i da su hakeri u tom periodu pokušavali da analiziraju rad RGZ kako bi saznali šta da zaključaju.

U odbrani sistema su učestvovali najbolji svetski stručnjaci. Među njima je bio i tim koji štiti rusku vladu, a sa kojima smo komunicirali elektronski. U odbrani je pomagala i američka kompanija "Karbon Blek", zatim evropska "Eset" i njihovi stučnjaci su boravili ovde u Srbiji. Bile su tu i domaće kompanije i stučnjaci firmi "Oktakron", Saga, Komtrejd, MDS. BIli su tu i stručnjaci RGZ-a, ali i iz organizacija BIA i SBPOK, Kancelarije za IT u Vladi Srbije i drugi pojedini eksperti, piše "Blic".

Oceni vest:
7
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Prosto nemoguće

  pre 195 dana i 12 sati

  Nemoguće. U ovoj deželi cveta cveće svakog dana, a od vesti o otvaranju pruge NoviSad - Beograd treba da živimo do kraja veka.
  Zanemarite te zlobne, ostale vesti koje se probiju, a emituje ih unutrašnji neprijatelj Svetlog nam Carstva.

  Oceni komentar:
  4
  7